بسیاری از چالشهای مدیریت ناوگان حمل و نقل به سادگی از طریق لجستیک هوشمند قابل حل هستند. این نوع لجستیک را میتوان ترکیبی از ساختار مدیریت و هدایت ترافیک دانست، که به منظور استفاده بهینه از سیستم ترافیک و مدیریت لجستیک (سازماندهی، برنامهریزی، کنترل و اجرای جریان کالا) با استفاده موثر از دادهها مورد استفاده قرار میگیرد. هوشمندسازی لجستیک دارای مراحل و مزایای خاصی است.
با اینفورتک همراه باشید تا بیشتر درباره این موضوع صحبت کرده و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.
لجستیک چیست؟
لجستیک به فرایند کلی مدیریت ذخایر و انتقال منابع به مقصد نهایی در سازمانها و شرکتها اشاره دارد. لجستیک هوشمند نیز همانطور که از نامش پیداست به دنبال هوشمندسازی روند لجستیک در صنایع مختلف است که برای این کار تلاش میکند تا از تکنولوژیهای جدید مانند هوش مصنوعی و یادگیری ماشین استفاده کند. مدیریت لجستیک شامل شناسایی توزیعکنندگان و تامینکنندگان بالقوه و تعیین اثربخشی و دسترسی آنهاست.
(هوشمندسازی چیست؟ هر آن چه باید بدانید را در این مقاله مطالعه کنید)
فرایند هوشمند کردن لجستیک در واقع تلاش میکند تا مدیریت ترافیک پویا را بهبود داده و با بهبود در اجرای استراتژیهایی که در این زمینه وجود دارند برنامهریزی بهتری را برای سازمانها و کسبوکارها ارائه دهد. امروزه سازمانها و کسبوکارها باید به لجستیک بهصورت کاملا هوشمندانه نگاه کنند؛ چراکه راهی برای بهدستآوردن مزیت رقابتی نسبت به کسبوکارها و سازمانهای رقیب است. امروزه بسیاری از شرکتهای مختلف از مزایای لجستیک هوشمند استفاده میکنند تا بتوانند عملیات خود را کارآمدتر، موثرتر و هوشمندتر کنند.
عناصر تشکیل دهنده لجستیک هوشمند
برخی از راه حلهای لجستیک هوشمند ممکن است شامل RFID باشد. به طور کلی تمامی عناصری که بتوانند روی بهبود بهرهوری در انبار و همچنین جریان محصول تاثیرگذار باشند را میتوان در لجستیک قرار داد. از طرف دیگر امروزه استفاده از حسگرها در وسایل نقلیه یا کنتورهای هوشمند نیز میتواند برای به دست آوردن شفافیت بیشتر و همچنین دسترسی به دادههای قابل تجزیه و تحلیل بسیار موثر واقع شود.
استفاده از حسگرهای مخصوص در حوزه لجستیک که اطلاعات قابل پردازش را در اختیار شما قرار میدهند به شما کمک میکند تا به بینش عمیقی دست پیدا کنید. پس اگر قصد داشته باشیم یک نمای کلی از عناصر تشکیلدهنده این نوع لجستیک را در اختیار شما قرار دهیم میتوان گفت تکنیکهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، انواع حسگرهایی که در مدیریت زنجیره تامین استفاده میشوند، اینترنت اشیا و تکنولوژیهایی از این قبیل لجستیک هوشمند را تشکیل میدهند.
مزایای هوشمندسازی لجستیک
لجستیک هوشمند به طور کلی روی چهار مولفه اصلی ساخته شده است که شامل اینترنت اشیا، محاسبات شناختی، سیستمهای فیزیکی سایبری و دردسترسبودن منابع سیستم کامپیوتری بر اساس تقاضای مشتریان است. در حال حاضر لجستیک هوشمند نقش کلیدی را در تحول دیجیتالی مشاغل و زنجیره تامین هوشمند برعهده دارد. در حال حاضر این نوع لجستیک میتواند به توسعه راهحلهای خلاقانه برای نوآوریهای بیشتر در فعالیتهای صنعتی کمک میکند.
به طور کلی فرایند هوشمند سازی لجستیک میتواند مزایایی از جمله موارد زیر را به همراه داشته باشد:
- در دسترس بودن بیشتر محصولات
- بهبود کارایی نیروهای انسانی
- مدیریت بهتر هزینههای صنعتی و هزینههای یک کسبوکار
- افزایش بازده سرمایهگذاری
- استفاده کارآمدتر از داراییهای موجود در صنعت
از طرف دیگر نباید فراموش کرد که این نوع لجستیک به طور مستقیم روی بهبود روند حرکتی و جریان محصولات اثرگذار بوده، ظرفیتهای ذخیرهسازی منابع و محصولات را افزایش داده و مدیریت انبار را به شکل بهتری امکانپذیر میکند. اگر بخواهیم نگاهی جزئیتر به این مزایا داشته باشیم میتوان موارد زیر را بیان کرد:
- تضمین کیفیت تولید با پیشبینی آسیب محصولات: یکی از اصلیترین اهداف هر شرکتی این است که بتواند محصولات خود را بهصورت سریع و کارآمد در اختیار مشتریان قرار دهد. لجستیک هوشمند میتواند با پیشبینی آسیبپذیریهای موجود برای محصولات روند تولید را بهینهسازی کرده و باعث بهبود کیفیت محصولات شود.
- برنامهریزی مناسب برای تولید: حقیقت تلخی که در صنایع وجود دارد این است که بسیاری از مواد اولیه معمولا برای رسیدن به محل تولید نیازمند صرف زمان زیادی هستند. استفاده از این نوع لجستیک در زنجیره تامین هوشمند باعث میشود تا یک برنامهریزی دقیق در این زمینه انجام شود و مشکلات مربوط به دیرکرد رسیدن مواد اولیه به محل تولید برطرف شود.
- اطمینان نسبت به تحویل بهموقع محصولات: لجستیکی که از راهکارهای هوشمندانه استفاده میکند دارای برنامهریزی دقیق و دقت بالایی است که باعث میشود تا تمامی محصولات تولید شده کاملا بهموقع به مشتریان تحویل داده شوند. همین عامل نیز قابلیت اطمینان یک شرکت یا کسبوکار را بهبود داده و به طور مستقیم روی تجربه مشتریان نیز اثرگذار خواهد بود.
معرفی کامل راهکارهای هوشمند سازی لجستیک
به طور کلی شما باید برای فرایند هوشمندسازی لجستیک به نکات مهمی دقت داشته باشید. در گام نخست شما نیازمند یک سیستم نرمافزاری کاملا حرفهای برای فرایند هوشمندسازی هستید که بتواند از تجهیزات و ماشینآلات شما پشتیبانی لازم را به عمل بیاورد. یک نرمافزار هوشمند لجستیک میتواند سطوح موجودی را شناسایی کرده و به کسبوکارها اجازه دهد تا درباره تولید محصولات خود تصمیمگیری کنند. به همین علت نیز از اهمیت زیادی در مدیریت زنجیره تامین برخوردار است.
در گام بعدی شما باید بهینهسازی روند توزیع را انجام دهید. برای این کار شما باید از نرمافزارها و تکنیکهای پیشرفته لجستیک که اکثر آنها مبتنی بر تکنیکهای یادگیری ماشین هستند استفاده کنید. دقت داشته باشید که برای اینکه تصمیمات بهتری را در کسبوکارتان بگیرید به محاسبات علمی دقیق در این زمینه نیاز خواهید داشت که لجستیک هوشمند میتواند این کار را به بهترین شکل ممکن برای شما انجام دهد.
یکی از مهمترین بخشهای هوشمندسازی زنجیره تامین و لجستیک این است که شما یک شرکت مناسب را برای هوشمندسازی انتخاب کنید. خرید و نصب کردن انواع تجهیزاتی که برای لجستیک مورد نیاز هستند و البته بررسی سازگاریهای میان انواع محصولات از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در مرحله بعدی شما باید ابزارهای هوش تجاری یکپارچه را نیز به مدیریت زنجیره تامین هوشمند و لجستیک خود اضافه کنید تا بتواند تجزیهوتحلیل پیشرفته دادههای خود را انجام دهید.
اهمیت و کاربرد اینترنت اشیا در لجستیک هوشمند
امروزه اینترنت اشیا امکانات بیپایانی را برای اتوماسیون فرایندهای مختلف به شما ارائه میدهد که شما میتوانید از آنها در سیستم انبار و مدیریت زنجیره تامین خود استفاده کنید. دقت داشته باشید که اینترنت اشیا تمامی حسگرها، رابطها و بازوهای حرکتی موردنیاز در لجستیک هوشمند (لجستیک دیجیتال) را در اختیار شما قرار خواهد داد. یکی از مهمترین کاربردهای اینترنت اشیا در این زمینه تایید خودکار و تحویل کالاها و البته جلوگیری از هزینههای مربوط به تحویل محصولات معیوب است که در طول این روند هیچ نیازی به اسکن دستی وجود ندارد.
کاربرد مهم دیگر اینترنت اشیا در این حوزه استفاده از دوربینهای هوشمندی است که از محصولات در زمان بارگیری یا تخلیه دریافت میکنند و شما میتوانید از این تصاویر در زمان شکایت یا سایر موارد این چنینی استفاده کنید. فرایند اتوماسیون به طور کلی از دو بخش فیزیکی حسگرها و بازوهای حرکتی تشکیل میشود که هر دو آنها جز زیرمجموعههای اینترنت اشیا قرار میگیرند و با استفاده از تجهیزاتی که در این حوزه وجود دارند قابل پیادهسازی و اجرا خواهند بود.
برای آشنایی کامل با کاربردهای اینترنت اشیا در صنعت حمل و نقل مطالعه مقاله اینفورتک در این موضوع را به شما پیشنهاد میدهیم.
خلاصه مطلب
لجستیک هوشمند در زنجیره تامین به مدیریت هرچه بهتر انبارها و بهبود کارایی شرکتها و کسبوکارهای تولیدی مختلف کمک میکند. این نوع لجستیک میتواند روند مدیریت ذخایر و محصولات در انبارها را به میزان زیادی بهینهسازی کرده و عملکرد بهتری را در مدیریت انبار داشته باشد. هوشمندسازی لجستیک میتواند به شما در برنامهریزی مناسب برای تولید محصولات و البته تضمین کیفیت محصولات نهایی تولید شده کمک کرده و اطلاعات مفیدی را در این زمینه در اختیار شما قرار دهد.
خیلی دوست دارم با مفهوم هوشمندسازی بیشتر آشنا بشم، لطفا بیشتر توضیح بدید
سلام کاربر عزیز
خودکار و هوشمندکردن کارها و فرآیندها بهوسیله استفاده از هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیا و رباتیک را هوشمندسازی میگوییم. ما میتوانیم سیستمها و دستگاههای مختلف را به گونهای برنامهریزی کنیم که بتوانند بر اساس دادهها و اطلاعات جمعآوریشده به تصمیمات هوشمندانهتری برسند و کارها را به طور خودکار انجام دهند. این بهبود بهرهوری و بهینهسازی فرآیندها در محیطزیست، اقتصاد و صنایع مختلف و کیفیت زندگی ما تاثیرات زیادی دارند.
مطالعه مقاله کامل در اینفورتک: هوشمندسازی