استفاده از فناوری اینترنت اشیا در کسب و کار میتواند باعث ایجاد تحولی عظیم در دنیای کسب و کارها شده و بازار جهانی را نیز تحت تأثیر خود قرار دهد. امروزه تعداد زیادی از قطعات مختلف اینترنت اشیا صرفاً برای کسب و کارهای خاص طراحی شدهاند که نشاندهنده استقبال تعداد زیادی از سازمانها به استفاده از این تجهیزات است و البته تکنولوژیهای مختلفی نیز در این زمینه استفاده میشوند که ازجمله آنها میتوان به هوش مصنوعی و رایانش ابری اشاره کرد.
تعریف اینترنت اشیا
اینترنت اشیا کسب و کار درواقع مجموعهای از تجهیزات و تکنولوژیهای مختلف هستند که میتوانند فرایندهای کسب و کار را توسعه داده و آنها را بهینهسازی کنند. درواقع اینترنت اشیا در مورد بهبود فرایندها و راهحلهای تجاری با استفاده از حسگرها، دستگاهها، دروازهها یا گیتها و پلتفرمهای مختلف است. با جمعآوری تمامی دادهها در یک مکان، صاحبان کسب و کارها میتوانند تصمیمات هوشمندانهای را اتخاذ کرده و فرایندهای کارآمدتری را طراحی کنند. این مسئله به آنها اجازه میدهد تا تقاضای فزایندهای برای کالاهای باکیفیت ایجاد کرده و با هزینهای کمتر محصولات خود را ارائه دهند.
باید به این موضوع توجه کرد که اینترنت اشیا صرفاً جمعآوری دادهها نیست. دادههای موجود باید تجزیه و تحلیل و غنیسازی شوند تا بینشهایی را که یک کسب و کار به آنها نیاز دارد ارائه دهند. در این شرایط است که هوش مصنوعی و تجزیهوتحلیل دادهها وارد میدان میشوند. نرمافزارهای طراحیشده در این حوزه که کاملاً هوشمند هستند میتوانند از اطلاعات بهدستآمده استفاده کرده و بینشهای عمیقی را درباره دادههای جمعآوریشده توسط اینترنت اشیا به مدیران ارائه دهند.
کاربردهای IoT در کسب و کارها
دستگاههای مبتنی بر اینترنت اشیا میتوانند دادههای عملکردی را بهصورت خودکار جمعآوری کرده و از آنها بهخوبی نگهداری کنند تا آسیبی به آنها نرسد. در راستای تحول دیجیتال کسب و کار امروزه همگی به دنبال راههایی هستند تا بتوانند بهرهوری فرایندهای خود را بهبود دهند. یکی از اصلیترین دلایل این موضوع افزایش تقاضای مشتریان در خصوص خدمات و محصولاتی است که توسط یک کسب و کار ارائه میشود. این کار نیازمند این است که مدیران و کارکنان یک کسب و کار خود را از کارهای تکراری و فرایندمحور جدا کرده و مشغول به ایدهپردازی در حوزههای مختلف شوند.
برای جدا شدن از کارهای تکراری نیز مدیران و کارکنان نیازمند اینترنت اشیا (IoT) و تجهیزات تولیدشده در این زمینه خواهند بود. درباره این موضوع نیز باید دقت داشت که اینترنت اشیا بهسادگی فرایندهای موجود را خودکار نمیکند؛ بلکه به شرکتها اجازه میدهد تا محصولات و مدلهای تجاری جدید را بر اساس دادههای موردنیاز خود توسعه دهند که این کار میتواند مزایای زیادی را برای کسب و کارها داشته باشد.
کاربرد اینترنت اشیا در مدیریت داراییها
در بسیاری از کسب و کارها مدیریت داراییها از اهمیت زیادی برخوردار است. سلامت ماشینآلات، سلامت کارگران و … همگی مواردی هستند که مدیریت آنها ممکن است کمی سخت و دشوار باشد. بدون داشتن یک سیستم متمرکز معمولاً داراییهای یک کسب و کار خیلی سریع آسیب میبینند. همین عامل نیز باعث افزایش هزینههای یک کسب و کار خواهد شد.
با استفاده از سنسورهای هوشمند و نرمافزارهای مناسب، تولیدکنندگان میتوانند سلامت تجهیزات و نیروهای خود را از راه دور کنترل کنند. این کار ممکن است با ایجاد یک همزاد دیجیتال (دوقلو دیجیتال) که یک نمایش مجازی از یک ماشین است نیز انجام شود. همزاد دیجیتال میتواند تجسم مشکلات و ایرادهای دستگاه را سادهتر کند. با کمک تکنولوژی یادگیری ماشین حتی میتوان زمان وقوع خرابیها را نیز تشخیص داد. این بدان معنی است که بازدیدهای محلی و حضوری کمتری برای بررسی خرابی دستگاهها و ماشینآلات یک کسب و کار مورد نیاز است. اینترنت اشیا کسب و کار میتواند برنامههای تولیدی را نیز با دقت بالاتری انجام دهد.
کاربرد اینترنت اشیا در کارخانههای هوشمند
استفاده از فناوری اینترنت اشیا در کسب و کارهای مختلف علاوه بر بهینهسازی بسیاری از بخشهای مختلف کسب و کار میتواند بخش تولید را نیز متحول کند. حسگرها، تراشههای هوشمند و سایر تجهیزات مشابه به تولیدکنندگان مدرن این امکان را میدهند که اطلاعات حیاتی در مورد دادهها و منابع تولیدی خود را ذخیره و تجزیهوتحلیل کنند. در کارخانههای هوشمند تنها با یکبار مرور کلی دادهها میتوان همه ماشینآلات، مواد و خروجی آنها را مطابق با خواستهها برآورد کرد و حتی در زمان کوتاهتری محصولات موردنیاز را ارائه داد.
این مزیت بسیار مهم اینترنت اشیا کسب و کار است که میتواند باعث سازگاری بیشتر عملیات شده و زمان تحویل را نیز سریعتر کند. اینترنت اشیا همچنین تولیدکنندگان را قادر میسازد تا طیف وسیعتری از محصولات سفارشیشده را تولید کرده و درعینحال حاشیه سود خود را نیز حفظ کنند.
ایجاد محل کار ایمنتر و کارآمدتر
عینکهای واقعیت افزوده میتوانند باعث کارآمدتر شدن کارگران در محیطهای کار شده و از آنها در برابر خطرات مختلف نیز حفاظت نمایند. در عملیات مرتبط با انبار، عینکهای هوشمند میتوانند محصولاتی که قرار است دستهبندی شوند را نمایش دهند. در خطوط مونتاژ دستورالعملها میتوانند بهصورت صوتی نیز ارائه شوند که استفاده از ابزارآلات را برای کارگران سادهتر میکند. با استفاده از قابلیت ردیابی موقعیت مکانی حتی میتوان به کارگران در زمان ورود به یک منطقه خطرناک هشدار داد.
بهعنوانمثال، اگر در یک منطقه از کارگاههای تولیدی نشتی گاز احساس شود بهتمامی کارگرانی که در اطراف آن محیط قرار دارند هشداری ارسال میشود که از آن محیط دور شوند.
اینها تنها برخی از مهمترین کاربردهای استفاده از اینترنت اشیا در کسب و کارها به شمار میآید که باعث میشود تا روند کارها و فعالیتهای مختلف در محیط کار بسیار بهینهتر شود.
کشف فرصتهای تجاری جدید
اینترنت اشیا میتواند سختافزارها، نرمافزارها و هوش مصنوعی را برای تجزیهوتحلیل عمیقتر به یکدیگر متصل کند. با این کار بینش بهتری از دادهها به دست میآید که کسب و کارها میتوانند از این بینش برای آمادگی بیشتر در عملیات خود استفاده کنند. با استفاده از این بینش، کسب و کارها میتوانند تا 36 درصد فرصتهای تجاری بیشتر و بهتری را کشف کنند. آنها میتوانند خطوط تولید و مدلهای درآمدی جدیدی که نوظهور هستند را کشف کرده یا ایجاد کنند.
بهبود تجربه مشتریان
یکی از مهمترین کاربردهای اینترنت اشیا در کسب و کارهای مختلف این است که میتواند تجربه مشتریان را در یک سازمان و کسب و کار بهبود دهد. برآورده کردن نیازهای مشتریان یکی از خواستههای بسیار مهم اکثر مدیران و رهبران کسب و کارها به شمار میآید. با توجه به بینشی که با استفاده از تکنولوژیهای اینترنت اشیا و هوش مصنوعی به دست میآید، میتوان نیازهای مشتری را به شکل بهتری شناسایی کرد. پس از شناسایی نیز میتوان خدماتی در راستای نیاز مشتریان به آنها ارائه کرده و از این طریق تجربه مشتری را بهبود داد.
ارائه مدلهای جدید کسب و کار
یکی از مهمترین کاربردهایی که اینترنت اشیا در کسب و کارها دارد ارائه مدلهای جدید تجاری است. دادههایی که از طریق تجهیزات اینترنت اشیا جمعآوری شده و با استفاده از تکنولوژیهای دیگر پردازش میشوند معمولاً این امکان را برای کسب و کارها و مدیران فراهم میکنند تا بتوانند مدلهای تجاری قویتر و بهتری را ایجاد کرده و از این طریق باعث رشد کسب و کار شوند. مدلهایی که در این روش ارائه میشوند معمولاً مدلهای داده محور هستند. یکی از مهمترین مزایای مدلهای داده محور این است که اولاً دقت بالایی دارند و ثانیاً مطابق با نیازهای مشتریان ایجاد شدهاند و به همین علت نیز شانس بالایی برای پذیرفته شدن توسط مشتریان دارند.
مزیت مهم دیگر این مدلهای جدید این است که پیادهسازی آنها در کسب و کار و سازمانهای تجاری سادهتر است. آنها میتوانند عملکرد بهتری را ارائه دهند و نهتنها روی نحوه ارائه خدمات و محصولات به مشتریان تأثیرگذار هستند؛ بلکه میتوانند به کاهش هزینههای کلی نیز کمک شایانی کنند.
آشنایی با مفهوم هوشمندسازی
هوشمندسازی یکی از مفاهیم بسیار کاربردی است که امروزه در دنیای اینترنت اشیا و هوش مصنوعی مطرح میشود. هوشمندسازی درواقع اشاره به این موضوع دارد که انواع مختلف عملیات و فرایندهای مختلفی که در یک کسب و کار، سازمان یا هر محیط دیگری وجود دارد هوشمند شده و بهصورت خودکار در بیاید. در فرایند هوشمندسازی نیروهای انسانی دیگر نیازی نیست که عملیات تکراری انجام دهند و آنها میتوانند روی مواردی که ارزش و اهمیت بیشتری برای سازمانها دارند تمرکز داشته باشند.
ترکیب مفاهیم هوشمندسازی و اینترنت اشیا (IoT) میتواند باعث شود تا صنایع و کسب و کارها به شکل بهینهتری عمل کرده و بتوانند عملیات مختلف را بهطور مؤثر و کارآمدی مدیریت کنند. هوشمندسازی نیازمند استفاده از تکنولوژیهای مختلفی مانند رایانش ابری، اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و … است. ترکیب همه این موارد میتوانند درنهایت منجر به هوشمندسازی یک محیط شوند.
خلاصه مطلب
اینترنت اشیا کسب و کار نوعی از اینترنت اشیا است که در آن تلاش میشود تا فرایندهای موجود در بخشهای مختلف کسب و کار بهینهسازی و بهبود پیدا کند. در این نوع اینترنت اشیا از انواع مختلفی از تکنولوژیها استفاده میشود که ازجمله آنها میتوان به انواع حسگرها، رایانش ابری، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و … اشاره کرد. اینترنت اشیا میتواند بخشهای مختلفی از یک کسب و کار را تحت تأثیر خود قرار دهد که شامل تجربه مشتریان، مدلهای تجاری، مدیریت داراییها و کارخانهها میشود.