اینترنت اشیا بهعنوان شبکهای از دستگاههای مرتبط با یکدیگر تعریف میشود که دادهها را از طریق اینترنت جمعآوری و منتقل میکند. امروزه صنعت غذایی نیز بهصورت تدریجی در حال آشنا شدن با این تکنولوژی است. با توجه به تعداد زیادی از اپلیکیشنهایی که در حال حاضر در زمینه اینترنت اشیا طراحی و ساخته شدهاند، بسیاری از تأمینکنندگان، تولیدکنندگان و خردهفروشان در زمینه مواد غذایی به استفاده از این تکنولوژی روی آوردهاند. اینترنت اشیا در صنایع غذایی میتواند اهمیت و کاربردهای زیادی داشته باشد.
کاربرد اینترنت اشیا در صنایع غذایی تنها به چند مورد خاص خلاصه نمیشود و از جمله کاربردهای آن میتوان به افزایش دقت در تولید مواد غذایی، افزایش کمیت محصولات و مواردی از این قبیل اشاره کرد. از طرف دیگر اینترنت اشیا میتواند باعث بهبود کارایی در صنعت تولید مواد غذایی شده و به کاهش هزینهها نیز کمک شایانی کند.
اهمیت اینترنت اشیا در صنایع غذایی
بهطورکلی شبکه اینترنت اشیا در صنایع غذایی میتواند به میزان زیادی در زنجیره تأمین مواد غذایی مؤثر بوده و به کاهش هزینههای مربوط به ضایعات و البته کاهش خطرات کمک شایانی کند. با ادغام اینترنت اشیا با این صنعت میتوان انتظار داشت که تقریباً هر بخش کاربردی از صنعت مواد غذایی به طور قابلتوجهی بهبود پیدا کرده و بهینهسازی شود. بهعنوانمثال اینترنت اشیا میتواند روند تولید را در کارخانههای مواد غذایی بهینهسازی کرده و به بهبود کیفیت و کمیت محصولات کمک کند. از طرفی اینترنت اشیا میتواند امنیت مواد غذایی را نیز افزایش دهد.
پیشنهاد مطالعه: زنجیره تامین هوشمند چیست؟
حل مشکلات مربوط به حملونقل مواد غذایی، یکی از کاربردهای IoT در صنایع غذایی است. یک نکته بسیار مهم در خصوص استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا این است که این تکنولوژی میتواند خطرات موجود در خط تولید مواد غذایی را نیز کاهش دهد و به بهینهسازی مراحل تولید نیز کمک کند. استفاده از تکنولوژیهای هوشمند میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مختلف از طریق مواد غذایی را به میزان زیادی کاهش دهد. برای این کار از حسگرهای مخصوصی در خطوط تولید صنایع غذایی استفاده میشود.
با استفاده از تکنولوژیهای اینترنت اشیا میتوان بررسی کرد که آیا مواد غذایی مطابق با استانداردهای بهداشتی جهانی تولید میشوند یا خیر؟ این ویژگی نیز به کاهش خطرات محصولات و مواد غذایی کمک میکند.
شفافیت در زنجیره تأمین صنایع غذایی با IoT
اکثر مصرفکنندگان مواد غذایی یا خریدارانی که خریدهای خود را از نمایندگیها انجام میدهند، انتظار شفافیت را از فروشندگان دارند. با استفاده از قابلیت ردیابی و شفافیت در زنجیره تأمین که با استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا در صنایع غذایی امکانپذیر میشود؛ میتوان این شفافیت را به بهترین شکل ممکن به وجود آورد. این مسئله به کسبوکارهای فعال در حوزه صنایع غذایی کمک میکند تا بتوانند اعتماد و وفاداری مشتریان را جلب کرده و در تجارت خود موفق شوند. فناوری اینترنت اشیا میتواند ردیابی محصولات را هم برای تولیدکنندگان و هم برای مصرفکنندگان سادهتر کند.
از دیگر مزایای مهمی که اینترنت اشیا میتواند در زنجیره تأمین صنایع غذایی داشته باشد میتوان به مواردی مانند مدیریت هرچه بهتر موجودیها، صرفهجویی در هزینههای تولید و البته زمان تحویل سریعتر اشاره کرد که همگی آنها میتوانند باعث موفقیت یک کسبوکار در حوزه صنایع غذایی شوند. کسبوکارهای فعال در این زمینه میتوانند با شناسایی و حل ناتوانیها و مشکلات موجود در زنجیره تأمین تا حد زیادی خدمات شفاف را به مشتریان خود ارائه دهند.
در صورتی که علاقهمند به داشتن اطلاعات در زمینه کاربردهای اینترنت اشیا هستید مقاله اینفورتک به شما پیشنهاد میشود.
تولید و ذخیرهسازی هرچه بهتر محصولات
حسگرهای اینترنت اشیا میتوانند به میزان زیادی روی کیفیت محصولات تولیدشده در صنایع غذایی اثرگذار باشند. با استفاده از این حسگرها ردیابی محصولات به شکل بهتری انجام خواهد شد. از طرف دیگر این حسگرها و سایر تکنولوژیهای اینترنت اشیا در صنایع غذایی میتوانند فعالیتهای کارگران و نیروی انسانی خط تولید را نیز بهینهسازی کنند. آنها میتوانند اطلاعات بهدستآمده را بدون هیچ درنگی پردازش کرده و بینش عمیقی را نسبت به فعالیت کارخانه و خط تولید ارائه دهند. یکی دیگر از ویژگیهای مهم این حسگرها این است که هرگونه مشکلی در تولید محصولات را بهسرعت اطلاع میدهد.
یکی از قابلیتهای مهمی که این حسگرها دارند این است که میتوانند میزان رطوبت را به همراه پروتئین یا محتوای قندی موجود در مواد غذایی اندازهگیری کرده و همین عامل نیز باعث میشود تا بتوانند فرایند تولید را بهینهسازی کنند.
سایر کاربردهای مهم اینترنت اشیا در صنایع غذایی
از دیگر کاربردهای مهمی که اینترنت اشیا در صنایع غذایی دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یکی از مهمترین مزایای استفاده از تکنولوژیهای اینترنت اشیا در صنایع غذایی این است که شما میتوانید تا حد زیادی ضایعات موجود در روند تولید را کاهش دهید که این مسئله به کاهش هزینههای کلی شما نیز کمک شایانی خواهد کرد. از طرف دیگر این مسئله میتواند باعث آسیب کمتر به محیطزیست شده و از این نظر نیز مفید واقع شود.
- با استفاده از این تکنولوژی میتوان مشکلات موجود در روند تولید، ذخیرهسازی یا حملونقل را در زمان کمتری تشخیص داده و شناسایی کرد. همین عامل نیز به حل کردن هرچه سریعتر این مشکلات کمک شایانی میکند.
پیشنهاد مطالعه : لجستیک هوشمند چیست؟
- مدیریت تجهیزات: اینترنت اشیا تکنولوژی است که امروزه برای مدیریت تجهیزات و دستگاههای دیگر نیز مورداستفاده قرار میگیرد و از این نظر هم میتواند مزایا و کاربردهای زیادی را به همراه داشته باشد.
- استفاده از یخچالهای هوشمند در این صنعت باعث میشود تا روند نگهداری از مواد غذایی نیز به میزان زیادی بهینهسازی شود. استفاده از این یخچالها طول عمر محصولات غذایی را افزایش داده و به کاهش هزینههای نگهداری آنها نیز کمک شایانی میکند.
محدودیتهای اینترنت اشیا در صنایع غذایی
اینترنت اشیا در صنایع غذایی در کنار تمامی کاربردها و مزایایی که دارد محدودیتهایی را نیز به همراه دارد که در این بخش قصد داریم به طور کامل درباره این محدودیتها نیز صحبت کنیم:
- امنیت: سیستمهای مبتنی بر اینترنت اشیا به یکدیگر مرتبط و متصل هستند و همگی آنها با استفاده از شبکه اینترنت با یکدیگر در ارتباط هستند. با وجود اینکه امروزه این تکنولوژیها به شکلی بسیار امن طراحی و ساخته میشوند؛ ولی هنوز هم امکان انواع حملات امنیتی به آنها وجود دارد که این مسئله مشکلات و چالشهایی را برای صنایع غذایی به وجود میآورد.
پیشنهاد مطالعه : امنیت اینترنت اشیا
- حریم خصوصی: مشکلات امنیتی که در زمینه استفاده از اینترنت اشیا در صنایع غذایی وجود دارد باعث میشود تا کاربران نتوانند اطلاعات شخصی خود را به طور کامل ارائه دهند. همین مسئله نیز حریم خصوصی کمتری را برای کاربران فراهم میکند و مشکلاتی را در این خصوص به وجود میآورد.
- پیچیدگی بالا: سیستمهای مبتنی بر اینترنت اشیا معمولاً دارای پیچیدگیهای زیادی هستند. طراحی، توسعه و نگهداری از این سیستمها بسیار سخت و دشوار است و معمولاً برای چنین کاری نیازمند یک فرد خبره خواهید بود.
خلاصه مطلب
اینترنت اشیا در صنایع غذایی دارای کاربردهای گستردهای است؛ بهطوریکه امروزه بسیاری از کسبوکارهای فعال در این حوزه به دنبال راهی برای استفاده از این تکنولوژی هستند. کاربرد اینترنت اشیا در صنایع غذایی شامل موارد متعددی از جمله کاهش هزینهها، بهبود روند تولید، بهبود کیفیت محصولات، بهبود کمیت محصولات تولیدشده، کاهش مصرف انرژی و بهینهسازی روند نگهداری و حملونقل محصولات است.
منابع: