آشنایی با کاربردهای هوش مصنوعی در مدیریت

مقاله آشنایی با مزایایی هوش مصنوعی در صنعت مدیریت

سیستم‌های هوشمند و مبتنی بر هوش مصنوعی (AI) به‌آرامی در حال پیداکردن مسیر خود برای ورود به حوزه مدیریت و کسب‌وکار هستند. اکثر این سیستم‌ها از مدل‌های یادگیری تقویتی و عمیق استفاده می‌کنند که به ایجاد سیستم‌های خودآموز که قادر به بهینه‌سازی خود هستند کمک می‌کنند. همین عامل نیز باعث شده تا هوش مصنوعی در مدیریت نقش کلیدی و بسیار مهمی را داشته باشد. کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت بسیار گسترده است و در موارد متعددی از جمله بهینه‌سازی جریان‌های کاری و کاهش هزینه‌های کسب‌وکار کاربرد خواهد داشت. هوش مصنوعی در کسب‌وکارها می‌تواند به عملکرد هرچه بهتر نیروهای کاری نیز کمک کرده و باعث سودآوری بیشتر یک کسب‌وکار شود.

تحول دیجیتال چیست و چگونه باعث تغییر در کسب‌وکارها می‌شود؟

تحول دیجیتال به معنی استفاده از تکنولوژی‌های جدید در سازمان‌ها و تغییر فرهنگ‌سازمانی در زمان استفاده از این تکنولوژی‌هاست که می‌تواند تغییرات گسترده‌ای را در صنایع به وجود بیاورد. تکنولوژی‌های جدید مانند هوش مصنوعی امروزه بسیاری از بخش‌های مختلف زندگی ما را تحت تاثیر خود قرار داده‌اند. از طرف دیگر هوش مصنوعی موفق شده تا به پیشرفت سریع و شناسایی فرصت‌های پیشرفت در سازمان‌ها نیز کمک کند. هوش مصنوعی در مدیریت نیز کاربردهای زیادی دارد و می‌تواند به مدیران در سازمان‌های مختلف کمک کند تا عملکرد بهتری داشته باشند.

تحول دیجیتال به طور کلی می‌تواند با بهبود روابط میان کارمندان و مشتریان، پیداکردن الگوهایی در حجم بالای داده‌های تولید شده توسط سازمان‌ها و انجام کارهای تکراری کارمندان به‌صورت کاملا خودکار به پیشرفت و تغییر کسب‌وکارها کمک کند. این موارد برای اکثر مدیران در سازمان‌ها و کسب‌وکارهای مختلف یک مزیت بزرگ به شمار می‌آید و به آنها اجازه می‌دهد تا زمان بیشتری را صرف تمرکز داشتن بر ایجاد ارزش در سازمان خود صرف کنند. نکته مهم این است که مدیران باید بتوانند از هوش مصنوعی به‌منظور موفقیت فردی و سازمانی استفاده کرده و مهارت‌های خود و کارمندانشان را در این حوزه تقویت کنند.

مدیریت داده‌محور با کمک هوش مصنوعی

در مقایسه با انسان‌ها هوش مصنوعی قادر است که الگوها را با دقت بالایی شناسایی کرده و تصمیم‌گیری‌های سریع‌تری داشته باشد که این مسئله یک کاربرد مهم هوش مصنوعی در مدیریت به شمار می‌آید. این کاربرد هوش مصنوعی با توانایی پردازش مقادیر زیادی از داده‌ها و تفکیک و شناسایی ترندهای روز می‌تواند ابزاری حیاتی برای هر مدیری در کسب‌وکارها و سازمان‌های مختلف باشد. سیستم‌های هوشمند و مبتنی بر هوش مصنوعی (AI) می‌توانند نقش مشاوری بسیار خوب را برای مدیران این مجموعه‌ها ایفا کنند.

در واقع دنیای امروز دنیایی است که مدیران باید مهارت‌های خود را برای استفاده کامل از داده‌های غنی‌تر و سریع‌تر تقویت کرده و زمان بیشتری را صرف ایجاد ارزش در مجموعه و سازمان خود کنند. در مدیریت سنتی مدیران معمولا اکثر وقت خود را صرف جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل گزارش‌های مختلف می‌کنند. با توجه به این‌که حجم این گزارش‌ها در سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده و داده‌های زیادی در این زمینه تولید شده است می‌توان انتظار داشت که تجزیه‌وتحلیل مبتنی بر هوش مصنوعی بتواند به میزان زیادی در صرفه‌جویی در زمان مدیران تاثیرگذار باشد.

کاربرد AI در کسب و کار و مدیریت

از طرف دیگر نباید فراموش کرد که سیستم‌های هوشمند قادر هستند تا بینش عمیقی را از داده‌ها به دست بیاورند که به تصمیم‌گیری‌های بهتر توسط مدیران کمک شایانی خواهد کرد.

برطرف کردن فعالیت‌های تکراری مدیریتی توسط AI

اکثر مدیرانی که در دنیای امروز در سازمان‌ها و کسب‌وکارها مشغول مدیریت هستند می‌دانند که بخش بزرگی از فعالیت‌های روزانه هر مدیری را کارهای اداری و تکراری تشکیل می‌دهند که این فعالیت‌ها ضروری هستند؛ ولی تکراری بودن آنها به هیچ وجه برای یک مدیر سازنده نیست. از طرف دیگر این فعالیت‌ها ممکن است نشاط مدیران برای ورود به حوزه کاری خود را کاهش دهند که به هیچ وجه مسئله‌ای سازنده برای یک سازمان به شمار نمی‌آید؛ چراکه یک مدیر می‌تواند همان میزان انرژی را صرف فعالیت‌های دیگری کند که باعث به وجود آمدن یک ارزش در کسب‌وکار شود.

استفاده از هوش مصنوعی در کارهای معمول مدیریتی می‌تواند ظرفیت بالاتری را برای تمرکز روی ایجاد ارزش در اختیار مدیران قرار دهد. به‌عنوان‌مثال هوش مصنوعی و یادگیری ماشین می‌توانند به مدیران هشدار دهند که چه زمانی باید برای مقابله با خطرات یا موانع جلسات خود را برقرار کنند. آنها می‌توانند جلسات را تنظیم کرده یا دستور کار و گزارش‌ها را ایجاد کنند. این کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت در نهایت باعث خواهد شد تا مدیران بتوانند تمرکز خود را روی مسائل مهم‌تر قرار داده و نتیجه بهتری را به وجود بیاورند.

بررسی مشتریان و پیش‌بینی بازار با استفاده از هوش مصنوعی

پیش‌بینی بازار هدف یکی از اقدامات مهمی است که تیم مدیریت و در راس آن‌‎ها مدیریت یک مجموعه یا سازمان باید انجام دهند. این کار نیازمند دقت بسیار زیاد، صرف زمان و انرژی زیادی خواهد بود که بدون شک اگر توسط یک نیروی انسانی انجام شود به علت خطای انسانی موجود ممکن است با چالش‌ها و مشکلات زیادی مواجه شده و دقت کافی را نداشته باشد. در چنین شرایطی است که می‌توان از کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت نهایت بهره را برد. هوش مصنوعی با توجه به سرعت پردازش بالایی که دارد و در این حال محاسبات دقیقی که انجام می‌دهد می‌تواند بینش عمیقی را از حجم  بالای داده‌ها به دست آورده و با استفاده از این بینش به تصمیم‌گیری مدیریت در خصوص پیش‌بینی بازار هدف کمک کند.

آیا هوش مصنوعی در مدیریت کاربرد دارد؟

نکته مهم دیگری که در خصوص کاربرد هوش مصنوعی در کسب‌وکارها وجود دارد این است که هوش مصنوعی می‌تواند رفتارهای مشتریان را نیز با استفاده از داده‌های به دست آمده از آن‌ها تحلیل کرده و نتایج این تحلیل را در پیش‌بینی‌ها و تصمیم‌گیری‌های مدیران اعمال کند. به این ترتیب مدیران می‌توانند تجربه مشتریان خود را نیز بهبود دهند.

کاربرد هوش مصنوعی در بخش استخدام و نیروی انسانی مدیریت

امروزه رقابت بسیار زیادی برای استخدام‌شدن در موقعیت‌های شغلی مختلف در سازمان‌ها و کسب‌وکارها وجود دارد و افراد زیادی متقاضی استخدام شدن در پست‌های مختلف هستند. بررسی کردن رزومه و شرایط تمامی افرادی که متقاضی استخدام شدن در یک پست هستند برای تیم مدیریت می‌تواند کار سخت و دشواری باشد. از طرف دیگر این کار یک کار کاملا تکراری است که نیازمند صرف زمان زیادی خواهد بود. به‌منظور جلوگیری از هدر رفتن زمان تیم مدیریت و مدیر یک مجموعه می‌توان از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی که در این زمینه وجود دارد استفاده کرد.

شرکت‌ها می‌توانند از پردازش زبان طبیعی که یکی از زیرشاخه‌های کاربردی AI است استفاده کرده و از این طریق رزومه‌های ارسالی را فیلتر کنند. در نتیجه آن‌ها می‌توانند تنها نامزدهایی را برای مصاحبه نهایی دعوت کنند که شرایط حداقلی شرکت‌ها و سازمان‌ها را برآورده می‌کنند. این کار می‌تواند بر اساس تجزیه‌وتحلیل پارامترهای مختلفی از جمله موقعیت مکانی شخص متقاضی، مهارت‌هایی که دارد، تحصیلات دانشگاهی او و… انجام شود. این کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت می‌تواند در کاهش هزینه‌ها نیز مفید باشد.

 

پیشنهاد مطالعه: خطرات هوش مصنوعی

 

بررسی صورت حساب‌ها و فاکتورهای یک کسب‌وکار

یکی از مسئولیت‌های بسیار مهم مدیریت یک مجموعه بررسی حساب‌ها، صورت‌ حساب‌ها و فاکتورهای مختلفی است که در یک کسب‌وکار وجود دارد. این مسئله بیشتر برعهده مدیریت مالی یک سازمان است. بررسی این فاکتورها ممکن است نیازمند صرف زمان زیادی باشد و این در حالی است که اغلب این کارها در مدیریت سنتی به‌صورت دستی انجام می‌شوند. بررسی دستی این فاکتورها یک کار کاملا خسته‌کننده خواهد بود که نیازمند صرف انرژی و هزینه زیادی نیز خواهد بود و البته نباید فراموش کرد که احتمال وجود اشتباهات محاسباتی انسانی نیز در این حالت وجود دارد.

مزایا و معایب تکنولوژی هوش مصنوعی در مدیریت

یک کاربرد مهم هوش مصنوعی در مدیریت این است که با استفاده از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی که به‌منظور حسابداری و بررسی فاکتورها طراحی شده‌اند این امکان وجود دارد که محاسبات موردنیاز در این زمینه با کمترین هزینه و به‌صورت کاملا خودکار انجام شوند. به این ترتیب تیم مدیریت مالی می‌توانند انرژی خود را صرف فعالیت‌های دیگری کنند. مزیت مهم این ابزارها این است که هم سرعت و هم دقت بالایی دارند و همین عامل نیز از بروز هرگونه اشتباه محاسباتی جلوگیری خواهد کرد. استخراج و تفکیک داده‌های موجود در فاکتور مزیت مهم دیگر استفاده از این ابزارها به شمار می‌آید.

پرسش‌وپاسخ

در این بخش به برخی از سوالات متداول در خصوص کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت پاسخ خواهیم داد.

آیا هوش مصنوعی در تمامی بخش‌های مدیریت کاربرد دارد؟

بله هوش مصنوعی می‌تواند کاربردهای بسیار زیادی را در زمینه‌های مختلف مدیریتی از جمله مدیریت مالی، مدیریت منابع انسانی و… داشته باشد.

استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت چه مزایایی دارد؟

کاهش هزینه‌ها، صرفه‌جویی در منابع و زمان، بالابردن سرعت انجام کارها، تمرکز مدیران روی ایجاد ارزش، بالابردن دقت انجام کارها و… از جمله مهم‌ترین مزایای استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت هستند.

خلاصه مطلب

امروزه هوش مصنوعی در بسیاری از صنایع مختلف مورداستفاده قرار گرفته و کاربردهای زیادی دارد. هوش مصنوعی در مدیریت نیز می‌تواند مزایای زیادی داشته باشد. کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت شامل موارد متعددی می‌شود که از جمله آنها می‌توان به کاربرد در مدیریت مالی و مدیریت منابع انسانی اشاره کرد. استفاده از هوش مصنوعی در کسب‌وکارها به کاهش هزینه‌های جاری و تمرکز روی ایجاد ارزش در سازمان‌ها و کسب‌وکارهای مختلف کمک شایانی خواهد کرد.

 

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا