صنعت اینترنت اشیا (IoT) به عنوان یکی از فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم در سالهای اخیر رشد بسیار زیادی را به خود دیده است و انتظار میرود که در سالهای آینده نیز رشد زیادی را تجربه کند. بسیاری از کسبوکارها در حال حاضر از این تکنولوژی استفاده کرده و سرمایهگذاریهای کلانی را روی آن کردهاند. با این وجود چالشهای اینترنت اشیا همواره میتواند مشکلاتی را در مسیر پیشرفت این تکنولوژی قرار دهد و به همین علت نیز آشنایی با این چالشها برای مدیریت و برنامهریزی هرچه بهتر برای پیشرفت این تکنولوژی لازم و ضروری خواهد بود.
چالشهای امنیتی اینترنت اشیا
امنیت در اینترنت اشیا حیاتیترین موضوعی است که باید به آن پرداخته شود و به همین علت نیز بهعنوان یکی از مهمترین چالشهای اینترنت اشیا شناخته میشود. توسعهدهندگانی که در حال حاضر روی برنامهنویسی تکنولوژی اینترنت اشیا کار میکنند معمولا کارشناسان امنیتی نیستند و به همین علت نیز کدهای آنها دارای طیف گستردهای از آسیبپذیریها بوده و میتواند دستگاههای اینترنت اشیا را نیز در معرض دسترسی غیرمجاز قرار دهد. از جمله مهمترین نمونهها در این زمینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رمزگذاری نکردن دادهها در حین انتقال آنها به فضای ابری
- داشتن دسترسی به درب پشتی دستگاه برای اهداف توسعه و باز گذاشتن آن پس از تولید محصول
- انجام ندادن انواع تستهای نفوذ مناسب برای سرویسهای درونی
به همین علت نیز برای تولید محصولات و تکنولوژیهای اینترنت اشیا حضور یک متخصص امنیتی لازم و ضروری است؛ چراکه چنین متخصصی باید از جنبههای مختلفی تکنولوژیها و امنیت آنها را بررسی کند. از طرف دیگر سایر تهدیدات امنیتی شامل استفاده از تنظیمات پیشفرض دستگاه نیز باعث میشود تا حملاتی مانند DDOS صورت گیرد که رمزگذاریهای سنتی را بهراحتی میشکند و باعث آسیبپذیری بیشتر در دستگاهها و فضای ابری خواهد شد.
چالشهای هزینهای در حوزه اینترنت اشیا
زیرساختی که IoT به آن نیاز دارد به خودی خود گرانقیمت است؛ ولی نباید فراموش کرد که هزینههای کلی دیگری نیز در این زمینه وجود دارند که ممکن است شما را شگفتزده کنند. به همین علت نیز هزینههای این تکنولوژی جز مهمترین چالشهای اینترنت اشیا قرار میگیرد. برای هر شرکت بزرگی هزینههای نامرئی زیادی در این حوزه و در پروژههای اینترنت اشیا وجود خواهد داشت که از جمله این هزینهها میتوان به هزینههای بهروزرسانی، نگهداری، طراحی، جایگزینی دستگاههای قدیمی، مهارتهای فنی موردنیاز و … اشاره کرد.
از طرف دیگر هزینههای توسعه اینترنت اشیا نیز بسیار زیاد است؛ چراکه زیرساختها هنوز با این فناوری سازگار نشدهاند و یافتن تیم مناسب که دارای تخصصهای موردنیاز باشد نیز بسیار سخت و دشوار خواهد بود. با این حال این مسئله به سرعت در حال تغییر است؛ چراکه امروزه کسبوکارهای بیشتری سرمایهگذاریهای خود را در حوزه اینترنت اشیا انجام دادهاند.
چالشهای سختافزاری و قابلیت اطمینان
در بخش قبلی بیان کردیم که هر اقدام موفق در اینترنت اشیا نیازمند یک زیرساخت قوی و ایمن خواهد بود. بسته به صنعت و نوع تجارتی که در آن فعالیت دارید دستگاههای فیزیکی ممکن است متفاوت باشند؛ اما کیفیت، نگهداری، قابلیت اطمینان و کارایی آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. بهعنوانمثال میتوان انواع سنسورها را در نظر گرفت. در صورتی که حسگرهای استفاده شده در صنعت دارای عملکرد مناسبی نبوده، بهصورت منظم کار نکنند یا دادههای دریافت شده توسط آنها غیرقابل اطمینان باشند عملا کل سرمایهگذاری که روی اینترنت اشیا در آن صنعت انجام شده است بیهوده خواهد بود. پس چالشهای سختافزاری و قابل اطمینان بوده این سختافزارها نیز جز چالشهای اینترنت اشیا به شمار میآید که از اهمیت بالایی برخوردار است.
قابلیت اتصال در اینترنت اشیا
حسگرهای اینترنت اشیا تنها در صورتی میتوانند دادهها را جمعآوری و منتقل کنند که اتصال قوی اینترنتی وجود داشته باشد که همیشه اینطور نیست. این مسئله بهخصوص زمانی که دستگاهها در مناطق دورافتاده قرار میگیرند از اهمیت بیشتری برخوردار میشود و میتواند به یکی از مهمترین چالشهای اینترنت اشیا تبدیل شود. زمانی که شما نیازمند اتصال چندین سرور ابری، دستگاههای فیزیکی و اپلیکیشنهای مختلف هستید داشتن اتصال قوی اینترنتی برای موفقیت پروژه شما لازم و ضروری خواهد بود. از طرف دیگر اتصال محلی برای دستگاههای اینترنت اشیا نیز به همان اندازه مهم است. برای مثال اگر دستگاههای اینترنت اشیا به بلوتوث متصل باشند در اتصالات دوربرد عملکرد مطلوبی را ارائه نخواهند داد.
کنترل کیفیت از دیگر چالشهای اینترنت اشیا
امروزه تقاضا برای سختافزارهای اینترنت اشیا به میزان زیادی افزایش پیدا کرده است. کنترل کیفیت سختافزاری و نرمافزاری یکی از مهمترین چالشهای اینترنت اشیا است که اگر به شکل مناسبی انجام نشود منجر به عدم آزمایش و بهروزرسانی خواهد شد. دستگاههایی که امروزه به طور کامل تست نشدهاند میتوانند یک تهدید امنیتی بسیار مهم باشند که در نهایت باعث غیر قابل اعتماد بودن سیستم خواهند شد.
این همچنین یک مشکل در مدیریت خودکار دستگاهها نیز ایجاد میکند. بسیاری از کسبوکارها برای خودکارسازی فرایند بهروزرسانیهای خود تلاش میکنند که اگر کنترل کیفیت آنها به شکل مناسبی انجام نشود ممکن است مشکلاتی را به وجود بیاورند.
پیشنهاد مطالعه: کاربردهای اینترنت اشیا
چالشهای طراحی در اینترنت اشیا
از آنجایی که اینترنت اشیا در سراسر جهان مورداستفاده قرار میگیرد نحوه طراحی آن به یک نگرانی بسیار مهم تبدیل شده است. طراحی این دستگاهها به شکل مناسب به کاربران آن اجازه میدهد تا بتوانند چندین دستگاه را بهصورت همزمان مدیریت کنند. از طرف دیگر در زمان طراحی تجهیزات اینترنت اشیا مسئله تجربه کاربری نیز باید در نظر گرفته شود؛ وگرنه کارایی دستگاهها و قدرت پردازشی آنها بهتنهایی نمیتواند رضایت آنها را به خود جلب کند.
خلاصه مطلب
به طور کلی چالشهای اینترنت اشیا ممکن است مشکلاتی را در مسیر پیشرفت این تکنولوژی به وجود بیاورد؛ ولی امروزه شرکتها و سازمانهایی که در حوزه تولید و ساخت اجزای مختلف این تکنولوژی فعالیت دارند به دنبال این هستند تا بتوانند بر این چالشها غلبه کرده و شرایط بهتری را برای استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا فراهم کنند.
منبع:
معلومات مفید بود.