اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی چه کاربردهایی دارد؟

مقاله کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی

با پیشرفت‌های صورت‌گرفته در زمینه اینترنت اشیا در سال‌های اخیر شاهد این بوده‌ایم که این تکنولوژی موفق شده تا بسیاری از جنبه‌های مختلف زندگی انسان‌ها را تحت‌تاثیر خود قرار دهد. صنایع مختلف تولیدی، بیمارستان‌ها، انبارداری و زنجیره تأمین، مدیریت انرژی و آب و … جزو مهم‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا هستند که در دنیای امروزی از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

یکی از مهم‌ترین‌ این کاربردها استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی است. صنعت کشاورزی در سال‌های اخیر با کمک این تکنولوژی به میزان زیادی ارتقا پیدا کرده و کشاورزان از این طریق موفق شده‌اند تا به تولید محصولات باکیفیت‌تر و بیشتر دست پیدا کنند.
با اینفورتک همراه باشید تا در ادامه این مطلب درباره کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی، مزایا و معایب مهم آن آشنا شوید.

اینترنت اشیا در کشاورزی و اهمیت آن

صنعت کشاورزی در سال‌های اخیر شاهد تغییرات تکنولوژی بسیار زیادی بوده است که باعث شده تا کشاورزی از روند سنتی خود جدا شده و امروزه به یک صنعت پول‌ساز تبدیل شود. با استفاده از ابزارهای مختلفی که در حوزه اینترنت اشیا در کشاورزی وجود دارند کشاورزان می‌توانند کنترل بهتری روی روند تولید محصولات خود داشته باشند و از طرفی کیفیت محصولات خود را نیز ارتقا دهند. یک نکته مهم دیگر این است که کشاورزان می‌توانند در خصوص شرایط زمین کشاورزی و شرایط محیطی نیز پیش‌بینی‌هایی را انجام دهند.

آموزش انقلاب صنعتی چهارم در اینفورتک

این پیش‌بینی‌ها می‌تواند در نهایت منجر به تولید محصولاتی شود که دارای کیفیت بسیار بالایی هستند. همین مسئله نیز در سال‌های اخیر باعث شده تا تقاضای زیادی برای محصولات کشاورزی که با استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا تولید می‌شوند وجود داشته باشد و تمامی کشاورزان در سراسر دنیا علاقه‌مند شده‌اند تا از فناوری‌های هوشمند و مبتنی بر اینترنت اشیا در زمین‌های کشاورزی (مزرعه هوشمند) خود استفاده کنند.

 

آشنایی با مفهوم کشاورزی هوشمند

پیش از آنکه درباره مزایای استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی صحبت کنیم اجازه دهید تا با یک مفهوم بسیار کلیدی و مهم در این زمینه آشنا شویم که به آن کشاورزی هوشمند گفته می‌شود. امروزه راه‌های زیادی برای ورود کشاورزان به کشاورزی مدرن وجود دارد که هریک از این روش‌ها دارای مزایای مخصوص به خود هستند. اصطلاح کشاورزی هوشمند برای نشان‌دادن کاربرد راهکارهای مبتنی بر اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر به داشتن اطلاعات بیشتری درباره کشاورزی هوشمند علاقه‌مند هستید مقاله ما در این موضوع را حتما مطالعه نمایید.

اینترنت اشیا در کشاورزی هوشمند

در واقع در کشاورزی هوشمند تلاش می‌شود تا از حسگرهای مبتنی بر اینترنت اشیا برای جمع‌آوری اطلاعات از محیط استفاده شده و از این اطلاعات بینش درستی به دست بیاید که این بینش می‌تواند برای تصمیم‌گیری‌های آگاهانه‌تر توسط کشاورزان مورداستفاده قرار گیرد. همین عامل نیز باعث می‌شود تا روند تولید محصولات کشاورزی و حتی محصولات دامی در صنعت کشاورزی به میزان زیادی بهبود پیدا کند.

به‌ عنوان‌ مثال امروزه در کشاورزی هوشمند می‌توان سنسورهایی هوشمند را در زمین‌های کشاورزی نصب کرد که برای نظارت بر وضعیت محصولات کشاورزی مورداستفاده قرار گرفته و می‌توانند مشخص کنند که چه تعداد آفت‌کش و چه نوع کودهایی می‌توانند برای زمین مفید و کاربردی باشند.

آیا می‌دانید در صنعت کشاورزی؛ علاوه بر فناوری اینترنت اشیا (IoT)، تکنولوژی هوش مصنوعی نیز کاربردهای فراوانی دارد؟ برای آشنایی با کاربردهای هوش مصنوعی در کشاورزی می‌توانید مقاله اینفورتک در این زمینه را مطالعه کنید.

مزایای استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی

داده‌های متعددی که با استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا در کشاورزی جمع‌آوری می‌شوند می‌توانند عوامل مختلفی از جمله شرایط آب‌وهوایی، کیفیت خاک، پیشرفت و رشد محصولات و عواملی ازاین‌دست را بررسی کرده و اطلاعات مفید و کاربردی را درباره آنها در اختیار کشاورزان قرار دهند. از این داده‌ها می‌توان برای ردیابی وضعیت زمین‌های کشاورزی و همین‌طور نیروهای کار فعال در زمین‌های کشاورزی نیز استفاده کرد.

یکی از کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی این است که می‌توان به شکل بهتری فرایندهای داخلی را کنترل کرد و در نتیجه از این طریق ریسک تولید را کاهش داد. مدیریت هزینه‌ها در زمین‌های کشاورزی یک مزیت بسیار مهم دیگر استفاده از تجهیزات کشاورزی است که می‌تواند به کاهش هزینه‌ها و مصرف انرژی کمک کرده و در نتیجه هرگونه ناهنجاری‌های موجود در رشد و سلامت محصولات را نیز ارتقا دهد.

مزایای iot در کشاورزی - اینترنت کشاورزی

با استفاده از تجهیزات هوشمندسازی و اتوماسیونی که اینترنت اشیا ارائه می‌دهد می‌توان بهره‌وری زمین‌های کشاورزی را ارتقا داده و نیاز به نیروی کار برای انجام بسیاری از فعالیت‌های مختلف نیز به همین نسبت کاهش پیدا می‌کند. فراموش نکنید که با استفاده از اینترنت اشیا می‌توان کیفیت و حجم محصولات کشاورزی تولید شده را نیز بهبود داد.

معایب استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی

احتمالا این سوال به ذهن می‌رسد که استفاده از  اینترنت اشیا در کشاورزی چه معایبی دارد و آیا اصلا استفاده از آن در صنعت کشاورزی می‌تواند معایبی نیز داشته باشد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که اینترنت اشیا نیز مانند هر تکنولوژی دیگری می‌تواند معایب زیادی را به همراه داشته باشد. یکی از مهم‌ترین این معایب این است که معمولا برای نصب و راه‌اندازی تجهیزات حوزه اینترنت اشیا نیاز به سرمایه‌گذاری‌های کلانی وجود دارد که معمولا بسیاری از کشاورزان به چنین سرمایه‌ای دسترسی ندارند.

از طرف دیگر برای این‌که تجهیزات حوزه اینترنت اشیا بتوانند به‌خوبی با یکدیگر ارتباط بگیرند نیاز به اینترنت مداوم دارند که در زمین‌های کشاورزی در مناطق روستایی معمولا دسترسی به چنین اینترنتی با سرعت بالا امکان‌پذیر نخواهد بود. مسئله عدم وجود استاندارد جهانی مشخص در زمینه اینترنت اشیا نیز چالش و مشکل بسیار مهم دیگری است که جز معایب مهم اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی به شمار می‌آید. محصولاتی که توسط برندهای مختلف در این زمینه تولید می‌شوند معمولا سازگاری چندانی با یکدیگر ندارند که این مسئله مشکلاتی را به وجود می‌آورد.

کاربردهای مهم اینترنت اشیا در کشاورزی

کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی به‌قدری گسترده است که شاید نتوان تمامی آنها را بیان کرد. بااین‌حال در ادامه برخی از رایج‌ترین کاربردها را به شما معرفی خواهیم کرد:

  • پیش‌بینی شرایط آب‌وهوایی: پیش‌بینی شرایط آب‌وهوایی در صنعت کشاورزی می‌تواند مزایای بسیار زیادی را به همراه داشته باشد. با استفاده از داده‌های جمع‌آوری شده از طریق تجهیزات اینترنت اشیا می‌توان با دقت بالایی این شرایط را پیش‌بینی کرد.
  • اتوماسیون گلخانه‌ای: باتوجه‌به تولید تجهیزات اتوماسیون در عصر مدرن در زمینه اینترنت اشیا می‌توان بسیاری از فعالیت‌های گلخانه‌ای را اتوماتیک کرد که می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر روند تولید محصولات گلخانه‌ای داشته باشد. از جمله مهم‌ترین کاربردهای چنین تجهیزاتی می‌توان به بررسی دقیق میزان روشنایی محیط، میزان دما، رطوبت و عواملی ازاین‌دست اشاره کرد.
  • مدیریت تجهیزات کشاورزی: زمانی که تجهیزات کشاورزی به‌صورت مدیریت شده و با همکاری و ارتباط یکدیگر فعالیت کنند می‌توانند اثرگذاری فوق‌العاده‌ای روی روند تولید محصولات داشته باشند. تجهیزات حوزه IoT می‌تواند به مدیریت هرچه بهتر این تجهیزات نیز کمک کند.

پرسش و پاسخ

اصلی‌ترین اجزای اینترنت اشیا در کشاورزی شامل چه مواردی هستند؟
سنسورها که داده‌ها را از محیط دریافت می‌کنند، شبکه اینترنت که داده‌های دریافتی توسط سنسورها را به سیستم مرکزی منتقل می‌کند، نرم‌افزارهای تجزیه‌ و تحلیل داده که می‌توانند یک بینش کلی از داده‌های دریافتی را به دست بیاورند و در نهایت تجهیزات عملیاتی که می‌توانند فعالیت‌های مختلف را با استفاده از دستورات مرکزی در زمین‌های کشاورزی انجام دهند.

آیا تحلیل داده‌ها در صنعت کشاورزی ضروری است؟
بله این کار منجر به تصمیم‌گیری‌های بهتر در این صنعت و رشد بهتر محصولات کشاورزی می‌شود.

آیا صرفا استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی منجر به کشاورزی هوشمند می‌شود؟
خیر اینترنت اشیا تنها یک بخش از کشاورزی هوشمند را تشکیل می‌دهد و کشاورزی هوشمند دارای اجزای دیگری از جمله هوش مصنوعی نیز هست.

 

خلاصه مطلب

کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی شامل موارد متعددی از جمله جمع‌آوری داده‌ها، پیش‌بینی شرایط آب‌وهوایی، بررسی وضعیت محیطی مانند میزان رطوبت و دما و مواردی ازاین‌دست است. استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی می‌تواند به کاهش هزینه‌های زمین‌های کشاورزی کمک کرده و کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی را نیز بهبود دهد.

 

منابع

2 دیدگاه دربارهٔ «اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی چه کاربردهایی دارد؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا