اینترنت اشیا چه نقشی در شهرهای هوشمند دارد؟

مقاله کاربرد اینترنت اشیا در شهر هوشمند

از زمانی که ایده شهرهای هوشمند برای اولین بار مطرح شد فناوری اینترنت اشیا یکی از اصلی‌ترین ستون‌های توسعه شهرهای هوشمند به شمار می‌آمد. اینترنت اشیا و شهر هوشمند ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند؛ چراکه امروزه اینترنت اشیا به میزان زیادی رشد پیدا کرده و تأثیر بسیار زیادی روی شیوه‌های زندگی شهری ما داشته است. طبق آمارهای منتشرشده تا سال 2025، تقریباً 75 میلیارد دستگاه متصل به اینترنت اشیا خواهیم داشت که بخش‌های مختلفی از زندگی‌های روزانه را پوشش می‌دهند.

کاربرد اینترنت اشیا (IoT) در شهر هوشمند شامل موارد متعددی خواهد بود که از جمله آن‌ها می‌توان به حمل و نقل و جابه‌جایی شهری، امنیت و پایداری، نگهداری از محصولات و تجهیزات مختلف، مراقبت‌های بهداشتی و مدیریت اشاره کرد.

تعریف شهر هوشمند

شهر هوشمند شهری است که در آن از داده‌های مختلف برای بهبود زیرساخت‌ها، خدمات عمومی و … استفاده می‌شود. اگر بخواهیم در خصوص رابطه میان اینترنت اشیا و شهر هوشمند صحبت کنیم می‌توان گفت که امروزه شهرهای هوشمند از دستگاه‌های اینترنت اشیا مانند حسگرهای متصل، چراغ‌ها و … برای جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها استفاده می‌کنند. شهرهای هوشمند می‌توانند زندگی را برای افراد کارآمدتر و باکیفیت‌تر کرده و عملکرد بهتری را در زمینه‌های مختلف به آن‌ها ارائه دهند.

چرا اینترنت اشیا در شهر هوشمند حائز اهمیت است؟

بدون شک وجود اینترنت اشیا برای هر شهری مهم است. در حال حاضر در بسیاری از شهرهای بزرگ در دنیا از جمله توکیو، دهلی و … از اینترنت اشیا برای مدیریت بخش‌های مختلف استفاده می‌شود. پیش‌بینی می‌شود که تا سال 2030، تقریباً 60 درصد از مردم دنیا در شهرها زندگی کنند که نیازمند منابع زیادی خواهند بود. از آنجایی‌ که کمبود منابع همواره یک مشکل اساسی بوده است، پس مدیریت منابع در چنین شرایطی اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. اینترنت اشیا و شهر هوشمند از این جهت می‌توانند ارتباط خوبی با یکدیگر داشته باشند و تکنولوژی‌های اینترنت اشیا می‌توانند کلان‌داده‌ها را ایجاد کرده و از این طریق راهکارهای هوشمندی را برای مدیریت شهرها ارائه دهند.

دلایل اهمیت اینترنت اشیا (IoT) در شهر هوشمند

این راهکارهای هوشمند می‌توانند به میزان زیادی در حل مشکلات تأثیرگذار بوده و کیفیت زندگی ساکنان شهرها را نیز بهبود دهند. یک مزیت بسیار مهم استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا در شهرهای هوشمند این است که می‌توانند مصرف منابع را تا حد زیادی کاهش دهند. پس به‌ طور کلی می‌توان گفت اینترنت اشیا یک عنصر حیاتی برای شهر هوشمند خواهد بود.

کاربرد اینترنت اشیا در شهر هوشمند

ارتباط میان اینترنت اشیا و شهر هوشمند باعث به وجود آمدن کاربردهای مهمی می‌شود که در ادامه قصد داریم برخی از مهم‌ترین این کاربردها را به شما معرفی کنیم:

  • حمل‌ونقل: یکی از کاربردهای اینترنت اشیا در شهر هوشمند این است که تکنولوژی‌هایی مانند GSM و GPRS می‌توانند سیستم حمل‌ونقل عمومی را در شهرها متحول کنند. با استفاده از این تکنولوژی‌ها داده‌ها به‌صورت بلادرنگ به یک نرم‌افزار مرکزی ارسال شده و اطلاعات آن‌ها در ایستگاه‌های اتوبوس منتشر می‌شود. این کار باعث می‌شود تا حمل‌ونقل عمومی به‌صورت کارآمدتری انجام شده و زمان انتظار کاهش پیدا کند.

برای داشتن اطلاعات بیشتر درباره کاربردهای اینترنت اشیا در حمل و نقل مطالعه مقاله اینفورتک در این موضوع به شما پیشنهاد می‌شود. 

  • نظارت روی ترافیک: مدیریت جریان ترافیک‌های شهری یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در شهرهای هوشمند به شمار می‌آید. به لطف اینترنت اشیا امروزه راه‌حل‌های عملی در این زمینه به وجود آمده است. این کار از طریق مجموعه گسترده‌ای از حسگرها انجام می‌شود. این حسگرها می‌توانند اطلاعات ترافیکی را در لحظه دریافت کرده و آن را به یک نرم‌افزار مدیریت ترافیک منتقل کنند که این نرم‌افزار نیز می‌تواند بهینه‌سازی جریان ترافیک را به شکل بهتری تنظیم کند.

اینترنت اشیا و شهر هوشمند

  • نظارت تصویری روی شهر: نظارت تصویری هوشمند یک مفهوم جدید نیست. درواقع دوربین‌های نظارتی هوشمند مدت‌هاست که وجود داشته‌اند و معمولاً پلیس‌‌ها از آن در بزرگراه‌ها و جاده‌ها استفاده می‌کنند. با استفاده از ارتباط میان اینترنت اشیا و شهر هوشمند می‌توان این نظارت را به‌صورت بسیار هوشمندانه‌تری حتی در سطح شهر نیز پیاده‌سازی کرد و انتظار عملکرد بهتر و دقیق‌تری را از این دوربین‌ها داشت.

دقت داشته باشید که این‌ها تنها برخی از مهم‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا در شهرهای هوشمند به شمار می‌آمدند و بدون شک این تکنولوژی کاربردهای گسترده دیگری را نیز خواهد داشت. همچنین لازم به ذکر است که فناوری IoT کاربردهای زیادی در بخش‌های مختلف دارد که برای آشنایی شما با این کاربردها مطالعه مقاله زیر به شما پیشنهاد می‌شود.

کاربردهای اینترنت اشیا

آینده اینترنت اشیا و شهرهای هوشمند

بدون شک آینده شهرهای ما به میزان زیادی با اینترنت اشیا در ارتباط است. امروزه بسیاری از دولت‌ها شروع به پیاده‌سازی تکنولوژی‌های مرتبط با داده‌های شهری، هوش مصنوعی، دستگاه‌های هوشمند و اتصالات این‌چنینی کرده‌اند که نیاز به تکنولوژی‌های حوزه اینترنت اشیا را به میزان زیادی افزایش می‌‌دهد. یکی از هیجان‌انگیز‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا و شهر هوشمند، کاهش نیاز به وسایل نقلیه شخصی است. با ظهور ماشین‌های بدون راننده (خودران) زمان زیادی نمی‌گذرد که حمل‌ونقل عمومی نیز به شکل کارآمدتری انجام می‌شود و همین مسئله نیز روی سیستم حمل‌ونقل شخصی تأثیر زیادی خواهد گذاشت.

آینده اینترنت اشیا و شهر هوشمند

مدیریت زباله یکی دیگر از مواردی است که پیش‌بینی می‌شود در آینده‌ای نزدیک راهکارهایی برای آن در شهرهای هوشمند توسط اینترنت اشیا ارائه شود. اگرچه این موضوع امروزه اهمیت چندان زیادی ندارد؛ ولی در حال حاضر جمع‌آوری و دفع زباله‌ها به یک مسئله بسیار چالش‌برانگیز در شهرهای هوشمند تبدیل شده است. راهکارهای هوشمند در زمینه مدیریت زباله شامل استفاده از ابزارهای برنامه‌ریزی است که هم می‌تواند شهروندان را درباره راهکارهای بهتر دفع زباله مطلع کند و هم می‌تواند زمان جمع‌آوری زباله‌ها را کاهش دهد.

امروزه کدام شهرها در دنیا در مسیر هوشمند شدن قرار دارند؟

امروزه شهرهای مختلفی در مسیر هوشمند شدن و استفاده از اینترنت اشیا قرار دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به شهرهای پاریس، لندن و البته کپنهاگ اشاره کرد. در این شهرها بسیاری از سیستم‌های مختلف شهری از جمله سیستم‌های برق، سیستم‌های توزیع انرژی، ساختمان‌های مسکونی و حتی تجاری و البته سیستم‌های حمل‌ونقل تا حد زیادی از مزایای ارتباط میان IoT و شهر هوشمند استفاده می‌کنند. از طرف دیگر در شهر لندن دولت یک پارکینگ کاملاً هوشمند را ایجاد کرده است

خلاصه مطلب

رابطه میان اینترنت اشیا و شهر هوشمند دارای پتانسیل نامحدودی است. با توجه به کاربردی که اینترنت اشیا در شهر هوشمند دارد و پیاده‌سازی آن در مقیاس‌های بزرگ، همچنین استفاده هم‌زمان از تکنولوژی‌هایی مانند اینترنت اشیا، پلتفرم‌ها، کلان داده‌ها و هوش مصنوعی می‌توان مراکز شهری را به فضاهایی هوشمند تغییر داد که کاملاً پایدار بوده و عملکردی کارآمدتر را ارائه می‌دهند. این تکنولوژی می‌تواند با جمع‌آوری داده‌ها و ارائه راهکارهای عملی شهرهای هوشمند نسل بعدی را به وجود بیاورد.

 

منابع:

1 دیدگاه دربارهٔ «اینترنت اشیا چه نقشی در شهرهای هوشمند دارد؟»

  1. در مورد شهرهایی که در مسیر هوشمند شدن قرار دارن میشه بیشتر محتوا منتشر کنید؟ مثل لندن و پاریس که نوشتید…
    ممنونم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا