بیمارستان هوشمند چیست؟ تکنولوژی‌ها، مزایا و الزامات

مقاله بیمارستان هوشمند

بیمارستان هوشمند رویکردی جامع برای نوسازی زیرساخت‌های بیمارستان‌هاست که می‌تواند دارایی‌های دیجیتال و فیزیکی بیمارستان‌ها را متصل کرده و یک چارچوب یکپارچه را ارائه دهد. هوشمندسازی بیمارستان می‌تواند مزایای زیادی از جمله عملکرد بهتر و دقیق‌تر، نظارت بهتر روی بیماران و کادر درمان، کاهش هزینه‌ها و … را به همراه داشته باشد.

در ادامه با اینفورتک همراه باشید تا درباره بیمارستان دیجیتال اطلاعاتی مفید و کاربردی را در اختیار شما قرار دهیم.

اهمیت هوشمندسازی مراکز درمانی

امروزه بیمارستان‌ها استقبال گسترده‌ای از پیشرفت‌های مبتنی بر تکنولوژی برای کمک به بهبود مراقبت از بیماران از خود نشان داده‌اند که به معنی وجود پتانسیل برای تحول دیجیتال گسترده در این حوزه است. بیمارستان هوشمند می‌تواند سطوح جدیدی از دقت و کارایی را در فرایندهای بالینی به ارمغان آورد و باعث یکپارچگی هرچه بیشتر اکوسیستم بیمارستان‌ها شود. از جمله مهم‌ترین بخش‌های یک بیمارستان که می‌توانند تحت تأثیر فرایند هوشمندسازی (هوشمندسازی چیست؟) قرار گیرد می‌توان به تصویربرداری‌ هوشمند از بیماران، اتاق عمل، ایستگاه پرستاران و … اشاره کرد.

یکی از مهم‌ترین مزایایی که بیمارستان‌های هوشمند خواهند داشت این است که در این بیمارستان‌ها جریان‌های کاری و دارایی‌های مختلف بالینی به یکدیگر پیوند داده می‌شوند. همین عامل نیز می‌تواند به طور مستقیم روی عملکرد بیمارستان‌ها اثرگذار بوده و از طرفی هزینه‌های بیمارستانی و نیاز به نیروی انسانی را نیز در بیمارستان‌ها کاهش دهد. به‌طورکلی بیمارستان‌های هوشمند دسترسی گسترده‌ای به داده‌ها در سراسر اکوسیستم سلامت دارند که استفاده از این داده‌ها نیز می‌تواند گردش‌های کاری بالینی را بهبود دهد.

امروزه تجهیزات مبتنی بر اینترنت اشیا و البته تکنیک‌های هوش مصنوعی می‌توانند عملکرد بخش‌های مختلف بیمارستان‌ها را تحت تأثیر خود قرار داده و باعث بهبود شرایط کلی بیمارستان‌ها شوند.

جزئیات عملکردی بیمارستان هوشمند

در یک بیمارستان هوشمند تلاش می‌شود تا از داده‌ها و فناوری‌های پیشرفته برای بهبود فرایندهای خود بیمارستان و البته رفاه بیماران استفاده شود. به‌‌طور کلی محیط چنین بیمارستانی یک محیط کاملاً خودکار و مبتنی بر تجهیزات اتوماسیون است که به‌صورت بهینه‌ای کار کرده و عملکرد مدنظر را ارائه می‌دهد. امکانات پزشکی که در داخل یک بیمارستان دیجیتال وجود دارند همگی به یکدیگر متصل بوده و درعین‌حال تمامی اطلاعات توسط یک سیستم هوشمند تجزیه‌وتحلیل داده ذخیره‌سازی و تحلیل می‌شوند.

سیستم کنترل بیمارستان

شاید عملکرد هریک از بخش‌های مختلف چنین بیمارستانی متفاوت به نظر برسد؛ ولی نباید فراموش کرد که تمامی آن‌ها هدف یکسانی را دنبال می‌کنند که این هدف شامل بهبود تجربه بیمار، ساده کردن گردش کار بالینی نیروها و کادر درمان و البته تسهیل ارتباطات است. به‌طورکلی بیمارستان‌های هوشمند از این ایده الهام گرفته‌اند که بیماران مانند مشتریانی هستند که انتظار دارند بهترین امکانات و خدمات پزشکی را در کمترین زمان ممکن دریافت کنند.

بیمارستان‌‎های هوشمند تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند تا به‌جای تمرکز صرف بر درمان، تجربه‌ای منحصربه‌فرد را به بیماران ارائه دهند. آن‌ها حتی می‌توانند خدمات خود را به مراقبان و همراهان بیماران نیز گسترش دهند.

تکنولوژی‌های یک بیمارستان هوشمند

به‌طورکلی اصلی‌ترین تکنولوژی و فناوری که امروزه در مراکز درمانی هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد تکنولوژی اینترنت اشیا است که دنیای فناوری را در سال‌های اخیر تغییر داده است. با این‌ حال تکنولوژی‌های دیگری نیز در این بیمارستان‌ها استفاده می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هوش مصنوعی: این فناوری اغلب برای تشخیص سرطان و سایر بیماری‌ها در مراحل اولیه در بیمارستان هوشمند استفاده می‌شود. از طرف دیگر هوش مصنوعی یکی از بخش‌های ضروری فرایند اتوماسیون هوشمند است که برای هوشمندسازی بیمارستان لازم و ضروری خواهد بود.
  • تجزیه‌وتحلیل داده‌های حجیم: این تکنولوژی می‌تواند به تشخیص و درمان بیماری‌ها کمک کرده و تحقیقات پزشکی را تسهیل کند. از طرفی این فناوری برای مدیریت هرچه بهتر بیمارستان‌های هوشمند نیز لازم و ضروری است.
  • واقعیت افزوده یا AR: یک ابزار قدرتمند است که در مدیریت بیمارستان‌های هوشمند و البته آموزش کارکنان پزشکی می‌تواند بسیار مفید واقع شود.

مزیت های بیمارستان هوشمند چیست؟

  • اینترنت بدن: شامل راهکارهایی برای نظارت بر روی بیمار از راه دور است که تخت‌های بیمارستانی که شامل اطلاعات حیاتی بیمار هستند را به یک سیستم متمرکز متصل کرده و این اطلاعات را دریافت می‌کند.
  • پلتفرم‌های ابری: آخرین تکنولوژی استفاده‌شده در بیمارستان‌های هوشمند نیز پلتفرم‌های ابری یا مبتنی بر کلود هستند که برای ذخیره‌سازی حجم بالایی از اطلاعات بیمارستان و بیماران لازم هستند.

پیشنهاد مطالعه : انقلاب صنعتی چهارم

مزایای بیمارستان هوشمند

  • دسترسی تقریباً واقعی به داده‌ها: حجم داده‌های تولیدشده توسط بیمارستان هوشمند به داشتن بینش عملی برای اطلاع‌رسانی و تسریع تصمیم‌گیری‌ها، ارائه مراقبت‌های شخصی‌سازی‌شده و کاهش هزینه‌ها تبدیل خواهد شد. داده‌های به‌دست‌آمده از حسگرها و سایر دارایی‌های دیجیتال کاملاً با یکدیگر ادغام می‌شوند و امکان استفاده بهتر از منابع و مدیریت بهتر بیمارستان‌ها را فراهم می‌کنند.
  • امنیت بیشتر داده‌های بیمارستانی: استفاده از یک رویکرد دفاعی عمیق برای بالا بردن امنیت از به‌ خطر افتادن سیستم جلوگیری کرده و حفظ اطلاعات خصوصی بیماران را تضمین می‌کند. باید دقت داشت که امروزه بیمارستان‌های هوشمند با استفاده از جدیدترین استانداردهای صنعتی و تکنولوژی در دنیا ساخته می‌شوند و به همین علت نیز امنیت اطلاعات در آن‌ها معمولا بالاست.

 

آموزش انقلاب صنعتی چهارم در اینفورتک

 

  • ارائه خدمات مراقبت بهداشتی باکیفیت‌تر: از آن جایی‌ که از تجهیزات اتوماسیون در یک بیمارستان دیجیتال استفاده می‌شود می‌توان انتظار داشت که کیفیت خدمات مراقبت‌های بهداشتی در این بیمارستان‌ها به میزان زیادی بهبود پیدا کند. ادغام بیمارستان‌های هوشمند با کلینیک‌های تخصصی به کادر درمان این اجازه را می‌دهد تا بتوانند تجربیات و نتایج بیماران را به طور کامل بررسی کرده و کارایی و عملکرد بهتری را در گردش کار خود، اتصال بین سیستم‌ها و … ارائه دهند که همگی این موارد روی تجربه بیمار اثرگذار خواهد بود.
  • کاهش هزینه‌‌های بیماران و بیمارستان: از دیگر مزایای بسیار مهمی که هوشمندسازی بیمارستان دارد می‌توان به مسئله کاهش هزینه‌های بیمارستانی اشاره کرد. استفاده از تجهیزات هوشمند باعث می‌شود تا نیاز به نیروی انسانی در بیمارستان‌ها کاهش پیدا کرده و مصرف انرژی نیز به‌صورت بهینه‌ای مدیریت شود که تمامی این عوامل در کاهش هزینه‌های بیمارستان و در نتیجه کاهش هزینه‌های بیماران اثرگذار خواهد بود.

الزامات بیمارستان هوشمند

قبل از شروع به ساخت یک بیمارستان هوشمند باید به نکات مهمی دقت داشت که بدون شک در این مسیر کمک‌کننده خواهد بود. در ادامه برخی از مهم‌ترین این نکات را بیان می‌کنیم:

  • ایجاد یک چشم‌انداز کلی: به‌عنوان اولین قدم برای ساخت یک بیمارستان دیجیتال باید یک چشم‌انداز کلی را از اهداف و نیازهای بیمارستان ایجاد کرد. استخراج نیازمندی‌ها با کمک کارشناسان این حوزه می‌تواند یک گام بزرگ در راستای هوشمندسازی بیمارستان باشد.
  • ارزیابی زیرساخت‌ها و تکنولوژی‌های موجود: در گام بعدی کارشناسان باید بررسی کنند که زیرساخت‌ها و تکنولوژی‌های موجود در بیمارستان تا چه اندازه می‌توانند پاسخگوی نیازها باشند. این معیار باید به‌صورت دقیق بررسی شود. در همین مرحله پس از ارزیابی زیرساخت‌ها باید تکنولوژی‌ها و تجهیزات موردنیاز برای خرید انتخاب شده و عملیات خرید آن‌ها انجام شود.

الزامات smart-hospital

  • ادغام مشکلات موجود: در یک محیط بیمارستان هوشمند ایده‌آل انتظار می‌رود که تمامی دستگاه‌ها به یکدیگر متصل باشند. بااین‌حال در دنیای واقعی چنین کاری ممکن است مشکلات گسترده‌ای را به وجود بیاورد. به همین علت نیز باید مشکلات به وجود آمده ادغام شده و یک نتیجه بهینه تولید شود.
  • تمرکز روی داده‌ها و امنیت سایبری نیز از دیگر نکاتی است که باید به آن‌ها دقت داشت.

پرسش و پاسخ

آیا بدون اینترنت می‌توان یک بیمارستان هوشمند را راه‌اندازی کرد؟
با ایجاد یک شبکه داخلی در بیمارستان می‌توان چنین کاری را تا حدی انجام داد؛ ولی بدون شک داشتن اینترنت می‌تواند مسیر ارتباطی بهتری را در داخل بیمارستان ایجاد کرده و مزایای بیشتری داشته باشد.

آیا بیمارستان هوشمند در درمان بیماران دچار خطا نمی‌شود؟
خیر این تجهیزات دقت بالایی داشته و بسیاری از خطاهای انسانی را نیز پوشش می‌دهند. از طرف دیگر نتایج ارزیابی آن‌ها توسط کارشناسان و پزشکان نیز بررسی می‌شود.

هزینه ساخت یک بیمارستان دیجیتال زیاد است؟
بله ولی سرمایه‌گذاری بر چنین بیمارستانی می‌تواند در آینده باعث کاهش هزینه‌ها شود.

خلاصه مطلب

یک بیمارستان هوشمند بیمارستانی است که در آن از تجهیزات هوشمند در راستای مدیریت بهتر بخش‌های مختلف بیمارستان، بهبود گردش کاری کادر درمان، بهبود روند درمان بیماران و … استفاده می‌شود. هوشمندسازی بیمارستان می‌تواند مزایایی از جمله کاهش هزینه‌ها، عملکرد بهتر در درمان بیماران و ارائه برنامه‌ریزی‌های بهتر را به همراه داشته باشد. برای ساخت این نوع بیمارستان باید به مواردی از جمله نیازسنجی، خرید تجهیزات، نصب و ادغام آن‌ها و … دقت داشت.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا