رایانش ابری در اینترنت اشیا چه نقشی دارد؟

مقاله کاربرد رایانش ابری در اینترنت اشیا

یکی از مؤلفه‌های بسیار مهمی که روی موفقیت اینترنت اشیا تأثیرگذار است، رایانش ابری است. رایانش ابری کاربران را قادر می‌سازد تا وظایف محاسباتی را با استفاده از خدمات ارائه‌شده از طریق اینترنت انجام دهند. اینترنت اشیا و رایانش ابری امروزه در دنیای تکنولوژی ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند. به‌نوعی می‌توان رایانش ابری را یک کاتالیزور برای اینترنت اشیا دانست که باعث می‌شود تا روند پیشرفت آن به میزان زیادی سریع‌تر شود. با توجه به رشد سریع تکنولوژی در سال‌های اخیر مشکلاتی در زمینه ذخیره‌سازی و پردازش و البته دسترسی به داده‌های حجیم به وجود آمده است.
رایانش ابری و اینترنت اشیا می‌توانند با ایجاد یک رابطه بسیار خوب در این زمینه این مشکل را برطرف کرده و شرایط مساعدی را برای برطرف کردن این مشکلات فراهم کنند.

تعریف فضای ابری

فضای ابری درواقع یک سیستم متمرکز است که به ارائه و انتقال داده‌ها و فایل‌های مختلف در اینترنت کمک کرده و امکان انتقال آن‌ها به مراکز داده را فراهم می‌کند. داده‌ها و برنامه‌های مختلف را می‌توان به‌راحتی از سیستم‌های مبتنی بر فضای ابری مورد استفاده قرارداد. فضای ابری در واقع محیطی را ارائه می‌دهد که بتوان داده‌های مختلف را تنها با دسترسی به اینترنت ذخیره‌سازی کرد؛ بدون این‌که نیازی به نگرانی در خصوص نگهداری از سرور وجود داشته باشد.

رایانش ابری چیست؟

تعریف رایانش ابری

رایانش ابری یک راه‌حل اقتصادی به شمار می‌آید؛ چراکه نیازی به زیرساخت ندارد و همین مسئله نیز باعث می‌شود تا عملیات ذخیره‌سازی، پردازش و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها به بهترین شکل و با کمترین هزینه انجام شود. این راه‌حل اقتصادی باعث می‌شود تا اینترنت اشیا و رایانش ابری ارتباط نزدیکی با یکدیگر داشته باشند. همچنین مقیاس‌پذیری بالای رایانش ابری باعث می‌شود تا با رشد هر کسب‌وکار قابلیت‌های فنّاورانه و تحلیل نیز به کسب‌وکار اضافه شود.

رایانش ابری را می‌توان درواقع یک مدل محاسباتی دانست که بر بستر اینترنت انجام می‌شود و در زمینه ارائه سرویس‌های اینترنتی و آنلاین فعالیت کرده و خدماتی را به کاربران ارائه می‌دهد.

تأثیر رایانش ابری بر اینترنت اشیا

تأثیرات اینترنت اشیا و رایانش ابری بر یکدیگر تأثیرات گسترده‌ای هستند که در این بخش برخی از آن‌ها را بررسی خواهیم کرد:

  • رایانش ابری دسترسی به یک شبکه بزرگ را برای اینترنت اشیا فراهم می‌کند که امکان استفاده از طیف گسترده‌ای از دستگاه‌های متصل به یکدیگر را میسر می‌کند. توسعه‌دهندگان اینترنت اشیا می‌توانند از خدمات و سرویس‌های رایانش ابری استفاده کرده و وب‌سرویس‌هایی با بهترین دسترسی را ارائه دهند.
  • با استفاده از رایانش ابری سرویس‌های ارائه‌شده در اینترنت اشیا دارای مقیاس‌پذیری بالاتری خواهند بود. از طرفی انعطاف‌پذیری بالا و تنظیمات بهتر نرم‌افزاری از دیگر تأثیرات مهم رایانش ابری روی اینترنت اشیا به شمار می‌آید.
  • رایانش ابری به معنای تجمیع منابع است. همین مسئله نیز باعث می‌شود تا همکاری به شکل بهتری در اینترنت اشیا انجام شده و ارتباط بین اجزای مختلف نیز با کیفیت بالاتری انجام شود.

کاربرد رایانش ابری در فناوری اینترنت اشیا

  • با افزایش تعداد دستگاه‌های متصل به اینترنت، نگرانی‌ها در خصوص مسائل امنیتی افزایش پیدا کرده است. رایانش ابری می‌تواند امنیت اینترنت اشیا را نیز افزایش داده و باعث شود تا کاربران با خیال راحت‌تری از تجهیزات و تکنولوژی‌های اینترنت اشیا استفاده کنند.
  • محاسبات و رایانش ابری باعث می‌شود تا عملکرد اینترنت اشیا به شکل ساده‌تری انجام شود و از طرفی به کاهش هزینه‌ها نیز کمک می‌کند. با استفاده از خدمات رایانش ابری دقیقاً همان مبلغی برای استفاده از سرور و توان محاسباتی پرداخت می‌شود که موردنیاز است.

IoT و رایانش ابری چطور باهم ارتباط برقرار می‌کنند؟

اینترنت اشیا و رایانش ابری دو تکنولوژی مکمل یکدیگر هستند که اغلب در زمان بحث در خصوص سرویس‌ها و خدمات فنی و نرم‌افزاری در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. بااین‌وجود نباید فراموش کنید که تفاوت‌های اساسی نیز میان آن‌ها وجود دارد که باعث می‌شود تا هریک به‌صورت جداگانه‌ای تعریف شوند. رایانش ابری می‌تواند به‌عنوان یک بخش تسریع‌کننده خدمات در اینترنت اشیا مورداستفاده قرار گیرد. اصلی‌ترین ارتباطی که میان این دو وجود دارد این است که رایانش ابری می‌تواند اطلاعات اینترنت اشیا را ذخیره کرده و در ادامه اقدام به پردازش این اطلاعات کند.

فضای ابری شامل یک سرور متمرکز است که حاوی منابع کامپیوتری بوده و هر زمان که لازم باشد می‌توان به آن دسترسی پیدا کرد. رایانش ابری می‌تواند دسترسی به بسته‌های حجیمی از داده‌ها را فراهم کند که این داده‌ها معمولاً توسط تکنولوژی‌های اینترنت اشیا تولید می‌شوند. معمولاً استفاده از تکنولوژی‌های کلان‌داده نیز می‌تواند در این فرایندها کمک‌کننده باشد. به‌طورکلی ترکیب اینترنت اشیا و رایانش ابری می‌تواند باعث کاهش هزینه‌ها شده و نظارت بیشتری را روی داده‌ها فراهم کند.

ترکیب اینترنت اشیا و رایانش ابری برای آینده اینترنت

یکی از سؤالات بسیار مهمی که در خصوص ارتباط IoT و رایانش ابری باقی می‌ماند این است که چگونه دستگاه‌های مختلف در سراسر جهان به یکدیگر متصل می‌شوند؟ پاسخ این سؤال در اتصالات ارائه‌شده توسط سرویس‌های ابری نهفته شده است. استفاده بیشتر از تکنولوژی‌های مرتبط با اینترنت اشیا در فضای ابری به‌عنوان یک کاتالیزور عمل خواهد کرد و به‌این‌ترتیب می‌تواند توسعه و استقرار اپلیکیشن‌های مبتنی بر اینترنت اشیا را تسریع کرده و باعث شود تا این فرایند مقیاس‌پذیرتر انجام شود. از طرف دیگر باعث می‌شود تا این اپلیکیشن‌ها بیشتر نزدیک به مدل‌های تجاری باشند.

ترکیب اینترنت اشیا و رایانش ابری

طبق پیش‌بینی‌هایی که در خصوص رایانش ابری و اینترنت اشیا شده است، این دو تکنولوژی در آینده ارتباط نزدیکی با یکدیگر خواهند داشت و می‌توانند پلتفرم موفقی را در کنار هم برای اینترنت ایجاد کنند. به‌عبارت‌دیگر، می‌توان گفت که انتظار می‌رود این دو تکنولوژی در کنار یکدیگر آینده اینترنت و تجهیزات اینترنتی را تشکیل دهند. ارتباط دستگاه‌های مختلف در سراسر دنیا از طریق حسگرهای اینترنت اشیا قابل انجام خواهد بود و اطلاعات مربوط به آن‌ها نیز در فضای ابری ذخیره خواهد شد که این مسئله نشان‌دهنده ارتباط عمیق بین این دو تکنولوژی است.

پیشنهاد مطالعه : انقلاب صنعتی چهارم

کاربرد رایانش ابری در اینترنت اشیا

ازجمله مهم‌ترین کاربردهای رایانش ابری در اینترنت اشیا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فعال‌سازی قابلیت محاسبه از راه دور: اینترنت اشیا با توجه به ظرفیت بالایی که دارد معمولاً داده‌های عظیمی را تولید می‌کند که این داده‌ها با استفاده از فضای ابری در اختیار کاربران قرار می‌گیرند.
  • امنیت و حریم خصوصی: معمولاً در دنیای اینترنت اشیا حفظ امنیت و حریم خصوصی از اهمیت بالایی برخوردار است. فضای ابری و رایانش ابری می‌تواند این امنیت را تا حد زیادی تأمین کرده و عملکرد بهتری را در این زمینه برای تجهیزات اینترنت اشیا فراهم کند. این کار معمولاً با استفاده از پروتکل‌های احراز هویت و رمزگذاری مؤثر، اقدامات امنیتی و … قابل انجام خواهد بود.
  • یکپارچه‌سازی داده‌ها: رایانش ابری و IoT یک ارتباط بسیار جذاب با یکدیگر دارند به این صورت که رایانش ابری می‌تواند داده‌های اینترنت اشیا را یکپارچه کرده و دسترسی به این داده‌ها را ساده‌تر کند.
  • استفاده از رایانش ابری در اینترنت اشیا باعث می‌شود تا وابستگی به سخت‌افزار به میزان زیادی کاهش پیدا کند.

اگر به موضوع IoT علاقه‌مند هستید، پیشنهاد می‌شود مقالات اینترنت اشیا وب سایت ما را مطالعه کنید.

خلاصه مطلب

اینترنت اشیا و رایانش ابری دارای ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر هستند. داده‌هایی که با استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا جمع‌آوری می‌شوند با استفاده از فضای ابری و رایانش ابری قابل‌پردازش و ذخیره‌سازی خواهند بود. رایانش ابری و اینترنت اشیا می‌توانند مزایای زیادی را برای یکدیگر به همراه داشته باشند که ازجمله این مزایا می‌توان به مواردی مانند کاهش هزینه‌ها، عملکرد بهتر و سریع‌تر، افزایش دقت و … اشاره کرد.

 

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا