نقشه راه تحول دیجیتال چیست و چه مراحلی دارد؟

تدوین نقشه راه تحول دیجیتال

زمانی که یک نقشه راه تحول دیجیتال به‌درستی انجام شود می‌تواند به بهبود فرایند و آینده کسب‌وکارها کمک شایانی کند. با وجود این‌که صنایع ممکن است کمی کند پا به این حوزه گذاشته باشند؛ ولی با افزایش فشار برای دیجیتالی شدن فرایندها در بسیاری از صنایع شاهد تحول دیجیتال هستیم. امروزه، رهبران فناوری دنیا در این زمینه در کانون توجهات قرار گرفته‌اند. سازمان‌ها به‌شدت این واقعیت جدید را درک کرده و در حال تحول دیجیتال هستند. با استفاده از این تحول، فناوری‌ها و مدل‌های کسب‌وکاری جدیدی به وجود می‌آیند که می‌توانند تغییرات قابل‌توجهی برای کسب‌وکار ایجاد کنند.

پیاده‌سازی مراحل تحول دیجیتال بر اساس نکات خاصی انجام می‌شود که توجه داشتن به این نکات به بهبود فرایند پیاده‌سازی کمک شایانی خواهد کرد.

تحول دیجیتال چیست؟

تحول دیجیتال درواقع به هر نوع ابتکاری اشاره دارد که یک شرکت برای ادغام فناوری‌های دیجیتال به‌منظور ایجاد یا اصلاح فرایندهای تجاری، فرهنگ شرکت و تجربه مشتریان انجام می‌دهد. به‌عبارت‌دیگر، می‌توان گفت که تحول دیجیتال به معنای پاک‌کردن پشته فناوری قدیمی و نوسازی آن برای برآورده‌کردن نیازهای جدید بازار است.

تحول دیجیتال در سازمان‌ها

تحول دیجیتال در سازمان‌ها می‌تواند فرایندهای کاری آن‌ها را به میزان زیادی بهینه‌سازی کرده و باعث کاهش هزینه‌های سازمان‌ها شود. از طرف دیگر نقشه راه تحول دیجیتال می‌تواند به سازمان‌ها کمک کند تا به شکل بهتری با مشکلات خود آشنا شده و بر آن‌ها غلبه کنند. از کاربردهای تحول دیجیتال در کسب و کارها می‌توان به مواردی مانند کاهش هزینه‌ها، کاهش خطرات سازمانی، بهبود فرایندهای کاری، بهبود تجربه مشتریان و … اشاره کرد.

تعریف ارزش در نقشه راه تحول دیجیتال

تعریف ارزش، یکی از مهم‌ترین مواردی است که در طراحی نقشه راه تحول دیجیتال باید به آن دقت داشت. تعیین این ارزش مشخص می‌کند که یک سازمان با وجود جاه‌طلبی‌ها در مسیر درستی حرکت می‌کند. در خصوص تعریف ارزش باید به موارد زیر دقت داشت:

  • تعهد مدیر ارشد: هر تحولی اگر تعهد مدیرعامل و تیم رهبری را پشت خود نبیند، بدون شک مانند آبی مرده و راکد خواهد بود. البته مدیرعامل نمی‌تواند به‌تنهایی تحول دیجیتال را اجرا کند؛ ولی داشتن یک چشم‌انداز کلی در خصوص روند تحول برای تیم مدیریت و رهبری از اهمیت زیادی برخوردار است.
  • تعیین اهداف روشن و جاه‌طلبانه: برای تنظیم چشم‌اندازهای سازمانی در سطح مناسب، سرمایه‌گذاران باید به اهداف روشن و بلندپروازانه روی بیاورند. این کار اولاً بزرگی آنچه که تحول دیجیتال می‌تواند ارائه دهد را نشان می‌دهد. دوماً می‌تواند باعث شود تا اهداف به‌صورت کاملاً واضح و بدون لغزش مشخص شوند و درنهایت باعث می‌شود تا نظم و انضباط مناسبی بر فرایند تصمیم‌گیری برای دنبال‌کردن ابتکارات جدید وجود داشته باشد.
  • سرمایه‌گذاری مطمئن: پیاده‌سازی نقشه راه تحول دیجیتال احتمالاً به سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی نیاز پیدا خواهد کرد. این سرمایه‌گذاری احتمالاً برای مدتی منجر به سود کمتر خواهد شد؛ ولی ازآنجایی‌که هیچ خطری ندارد در آینده می‌تواند این سود کم را جبران کرده و سودآوری سازمان‌ها را چند برابر کند.

نقشه راه تحول دیجیتال ایران

پیشنهاد مطالعه: تحول دیجیتال در زنجیره تامین

راه‌اندازی و شتاب در نقشه راه تحول دیجیتال

راه‌اندازی ابتکارات تقریباً کاری ساده و آسان است. در بیشتر مواقع شرکت‌ها و سازمان‌ها تصمیم می‌گیرند که چند نفر نیروی مختلف را تأمین مالی کرده، افرادی را تعیین کرده و حتی واحدهای جداگانه‌ای را راه‌اندازی کنند. بااین‌وجود ممکن است پیاده‌سازی این ابتکارات با شکست مواجه شود و تقریباً تمامی روش‌های قدیمی که برای انجام فرایندهای سازمانی وجود داشت به همان صورت ادامه پیدا کند. در این مرحله مدیران به‌اشتباه نتیجه‌گیری می‌کنند که هیچ فوریتی برای پیاده‌سازی نقشه راه تحول دیجیتال وجود ندارد؛ زیرا آماده تغییر نیست.

برای پیاده‌سازی مراحل تحول دیجیتال، شرکت‌ها باید با دقت بررسی کنند که کدام پروژه‌ها را در ابتدا شروع کنند و با منابع لازم از آن‌ها حمایت کنند. اولین پیشنهادی که در این زمینه ارائه می‌شود این است که شرکت‌ها باید با پروژه‌هایی کار خود را شروع کنند که پتانسیل بالایی برای پاداش‌های قابل‌توجه و ریسک قابل مدیریت دارند. از طرف دیگر شرکت‌ها باید تیم‌هایی را برای پیاده‌سازی این نقشه راه انتخاب کنند که پتانسیل بالایی داشته باشند. تیمی که ترکیبی از نیروهای جوان و باتجربه باشد می‌تواند در این زمینه بسیار کارساز و کارآمد باشد.

رویکرد اصلی در تحول دیجیتال چیست

در مرحله بعدی شما باید تلاش کرد تا روش‌های چابک و جدید را ارتقا داد. روشی که یک شرکت خود را سازمان‌دهی می‌کند، کلید راه‌اندازی موفق نقشه راه تحول دیجیتال به شمار می‌آید. از طرف دیگر، نباید فراموش کرد که جذب و حفظ متخصصانی که در تیم فعالیت می‌کنند نیز بسیار مهم است. مدیران باید با همفکری و همکاری که با یکدیگر دارند در تلاش باشند تا هریک از اعضای تیم را حفظ کرده و نیروهای جدید و باانرژی بالاتر را به این تیم اضافه کنند. از طرف دیگر مدیران باید تلاش کنند تا برخی از اختیارات خود را به نیروهای کاری منتقل کنند تا انتظار نتیجه بهتری داشته باشند.

پذیرش تکنولوژی‌های جدید

امروزه فناوری‌های جدید بازارهای جدیدی را ایجاد کرده‌اند و به نوبه خود آن‌ها نیز مشتریان و انتظارات جدیدی را ایجاد می‌کنند. برای موفقیت در فضای دیجیتال و پیاده‌سازی هرچه بهتر نقشه راه تحول دیجیتال و البته مرتبط ماندن با مشتریان سازمان‌ها باید به وعده‌های خود در خصوص پذیرش تکنولوژی‌های جدید عمل کنند. آن‌ها فرصت کمی برای این کار دارند و باید از این فرصت نهایت بهره را ببرند.

برای پذیرش این فناوری‌ها بهتر است روی فناوری‌هایی سرمایه‌گذاری کرد که می‌توانند ارزشی را برای یک سازمان ایجاد کنند و کارهای روزمره آن‌ها را به‌صورت خودکار در بیاورند. برای دستیابی به نتایج برجسته، تیم‌ها باید به فناوری‌های مناسب مجهز شوند. ازجمله این فناوری‌ها می‌توان به ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی و البته پلتفرم‌های رایانش ابری اشاره کرد که امروزه برای مدیریت، ذخیره و ایمن کردن اطلاعات و داده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تنظیم سرعت تحول دیجیتال

تنظیم سرعت تحول دیجیتال در طول فرایند پیاده‌سازی نقشه راه تحول دیجیتال از اهمیت زیادی برخوردار است. به‌طورکلی، باید دقت داشت که چند ماه اول فرایند تحول بسیار مهم است و اغلب سرعت کل فرایند تحول را تعیین می‌کند. سازمان‌هایی که امروزه در چند ماه اول فرایندهای خود به‌صورت موفق‌تری عمل می‌کنند معمولاً 28 درصد ارزش ابتکار دیجیتال بیشتری را در سه ماه اول به دست می‌آورند.

در نظر گرفتن نیازهای کاربر

در زمان پیاده‌سازی نقشه راه تحول دیجیتال باید کاربر نهایی را به‌عنوان یک ملکه روی تخت در نظر گرفت. درنهایت همه‌چیز به کاربران یک سازمان مربوط می‌شود. روشی که سازمان‌ها مورد استفاده قرار می‌دهند باید توسط کاربران نهایی پاسخ داده شود. به همین علت نیز باید نیازهای آن‌ها را برآورده کرده و درنتیجه هر نوع ابتکار دیجیتالی باید با هدف بهبود تجربه کاربر انجام شود. پس رعایت کردن این نکته در زمان پیاده‌سازی مراحل تحول دیجیتال از اهمیت بالایی برخوردار است.

خلاصه مطلب

نقشه راه تحول دیجیتال نقشه راهی است که تمامی سازمان‌ها و شرکت‌ها به آن نیاز پیدا خواهند کرد. این نقشه راه به سازمان‌ها کمک می‌کند تا بتوانند مراحل تحول دیجیتال را به درست‌ترین شکل ممکن دنبال کنند و به نتایج دلخواه خود نیز دست پیدا کنند. پیاده‌سازی این مراحل ممکن است چالش‌های زیادی را به همراه داشته باشد. در کنار تمامی نکات مربوط به پیاده‌سازی این نقشه راه، نباید نیازهایی که کاربران نهایی یک مجموعه و سازمان دارند را نادیده گرفت. با توجه داشتن به نیازهای مشتریان و کاربران نهایی می‌توان تجربه کاربری بهتری را به آن‌ها ارائه داده و انتظار مشتریان وفادارتری را نیز داشت.

 

منابع:

2 دیدگاه دربارهٔ «نقشه راه تحول دیجیتال چیست و چه مراحلی دارد؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا