ارتباط و اثرات انقلاب صنعتی چهارم در زنجیره تأمین

توسعه کارخانه‌های هوشمند فرصتی باور نکردنی برای صنعت تولید فراهم می‌کند. این فرصت، آغاز یک انقلاب جدید صنعتی است که به انقلاب صنعتی چهارم موسوم است. تجزیه و تحلیل حجم زیادی از داده‌های بزرگ جمع‌آوری شده از حسگر‌ها در کف کارخانه، باعث می‌شود که دارایی‌های تولیدی به طور واقعی دیده شود و همچنین، می‌تواند ابزار‌هایی را برای انجام تعمیرات پیش‌بینی‌کننده به منظور به حداقل رساندن خرابی تجهیزات فراهم کند. به علاوه، در حوزه تولید، ارتباط تنگاتنگی بین انقلاب صنعتی چهارم و زنجیره تأمین صورت گرفته است که در ادامه به جوانب مختلف آن می‌پردازیم.
این فناوری‌های دیجیتال منجر به افزایش کارآیی اتوماسیون، تعمیر و نگهداری قابل پیش‌بینی، بهبود فرآیند و بالاتر از همه، سطح جدیدی از کارایی و پاسخگویی به مشتریان می‌شود که قبلاً امکان‌پذیر نبود.

آشنایی با انقلاب صنعتی چهارم

انقلاب صنعتی چهارم، تحولی در نحوه تولید، بهبود و توزیع محصولات توسط شرکت‌ها ایجاد می‌کند. سازندگان در حال ادغام فناوری‌های جدید از جمله اینترنت‌اشیا (IoT)، محاسبات ابری و تجزیه و تحلیل، و هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در امکانات تولیدی خود و در طول عملیات خود هستند.
این کارخانه‌های هوشمند مجهز به حسگر‌های پیشرفته، نرم‌افزار‌های تعبیه شده و رباتیک هستند که داده‌ها را جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل می‌کنند و امکان تصمیم‌گیری بهتر را فراهم می‌کنند. حتی ارزش بالاتری ایجاد می‌شود که داده‌های عملیات تولید با داده‌های عملیاتی از ERP، زنجیره تأمین، خدمات مشتری و سایر سیستم‌های سازمانی ترکیب شوند تا سطوح کاملاً جدیدی از دید و بینش را از اطلاعات ذخیره شده قبلی ایجاد کنند.
درست کردن زنجیره تأمین باعث ایجاد یا شکست شرکت‌ها می‌شود – به ویژه در دنیای مدرن، جایی که مصرف‌کنندگان انتظار دارند کالا‌ها را سریعتر از همیشه دریافت کنند. اما در واقع زنجیره تأمین و انقلاب صنعتی چهارم چگونه می‌توانند فاصله‌های قبلی را پر کنند؟ ابتدا به تعریف زنجیره تأمین می‌پردازیم.

تعریف انقلاب چهارم صنعتی

زنجیره تامین چیست؟

زنجیره تأمین به عنوان کل فرآیند ساخت و فروش کالا‌های تجاری، شامل هر مرحله از تأمین مواد و ساخت کالا تا توزیع و فروش آن‌ها تعریف می‌شود.

یک زنجیره تأمین کارآمد و بهینه در حال حاضر برای انجام سفارشات مشتری برای یک شرکت بسیار مهم است. اما اگر به درستی مدیریت شود، می‌تواند منجر به هزینه‌های بسیار پایین‌تر و چرخه تولید سریع‌تر شود. مدیریت زنجیره تأمین اصطلاحی است که توسعه محصول، منبع‌یابی، تولید، تدارکات و موارد دیگر را پوشش می‌دهد. بدون آن، شرکت‌ها با خطر کاهش مشتریان خود و از دست دادن مزیت رقابتی در صنایع مربوطه مواجه می‌شوند.

مدیریت زنجیره تامین هوشمند

مدیریت زنجیره تأمین هوشمند، نیازمند پیاده‌سازی و استفاده از فناوری‌های مدرن برای بهینه‌سازی جنبه‌های مختلف زنجیره تأمین است. با یک زنجیره تأمین هوشمند، شرکت‌ها از فناوری‌های مدرن برای جمع‌آوری داده‌ها و توسعه بینش برای بهینه‌سازی بهتر زنجیره تأمین خود استفاده می‌کنند. لذا، ارتباط تنگاتنگ انقلاب صنعتی چهارم و زنجیره تأمین اجتناب ناپذیر است. این موضوع می‌تواند در هزینه‌ها صرفه‌جویی کند، سودآوری را افزایش دهد، سرعت آن‌ها را به مشتریان افزایش دهد و از رقبای آن‌ها پیشی بگیرد.

به زبان ساده، یک زنجیره تأمین هوشمند، تصمیم‌گیری را برای هر موقعیتی بهینه می‌کند. با یک زنجیره تأمین هوشمند، یک سازمان به طور مداوم داده‌ها را از منابع مختلف و برنامه‌های تجاری مانند موجودی، تولید، توزیع و حمل و نقل جمع‌آوری می‌کند. همچنین این اعداد را با عوامل خارجی مانند اطلاعات بازار در زمان واقعی، ارقام نقاط فروش و داده‌های آب و هوا ترکیب می‌کند.

هوشمندسازی زنجیره تامین

پس از جمع‌آوری تمام این داده‌های خام، پلتفرم نرم‌افزار ابزار‌های هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) را در مجموعه داده‌ها اعمال می‌کند و بینش‌های عملی ایجاد می‌کند.

تاثیر انقلاب صنعتی چهارم بر مدیریت زنجیره تامین

تحول دیجیتال تقریباً بر هر شاخه‌ای از هر صنعت تأثیر می‌گذارد – از تولید و حمل و نقل در مقیاس بزرگ گرفته تا خدمات مشتری و تجارت الکترونیک. کالا‌های بسته‌بندی شده با مشتری (CPG)، خرده فروشی، و تولید برخی از بزرگترین تحولات را از طریق پیشرفت در فناوری دیجیتال شاهد بوده‌اند. بسیاری از حوزه‌های فرآیندی وجود دارد که می‌توانیم آن‌ها را بررسی کنیم تا یاد بگیریم چگونه از مزایای تحول دیجیتال بهترین بهره را ببریم که یکی از مهمترین آن‌ها مدیریت زنجیره تأمین است. همزیستی انقلاب صنعتی چهارم و زنجیره تأمین، موجب شده است تا کسب و کار‌ها از آخرین فناوری‌های تحول دیجیتال خرده فروشی – هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، تجزیه و تحلیل پیش‌بینی، تجارت یکپارچه و کلان داده، بهره کامل ببرند و به موجب آن، مدیریت زنجیره تأمین هوشمند را تجربه کنند.

هوش مصنوعی، که شامل یادگیری ماشینی و تجزیه و تحلیل پیش‌بینی می‌شود، به هوش تجاری زنجیره تأمین کمک می‌کند. این راه حل‌های فناوری از داده‌های بزرگ، الگو‌های لجستیک و روند‌های تجاری برای اطلاع‌رسانی و بهینه‌سازی کل زنجیره تأمین دیجیتال استفاده می‌کنند. در حالی که جنبه‌های زنجیره تأمین از لحاظ تاریخی دستی و ناقص بودند، مدیریت هوشمند زنجیره تأمین دقت و دید را تا حد زیادی بهبود می‌بخشد و این موضوع بدون شک، به دلیل ارتباط انقلاب صنعتی چهارم و زنجیره تأمین در مقیاس وسیع می‌باشد.

خلاصه مطلب

کسب و کار‌های امروزی با یک شعار واحد، رضایتمندی حداکثری مشتری، در بازار با یکدیگر رقابت می‌کنند. هر کسب و کاری که تجربه کاربری را نادیده بگیرد، بدون شک به سمت نابودی تجاری خود قدم بر می‌دارد. در این میان، انقلاب صنعتی چهارم به طور فزاینده‌ای انتظارات و توقعات کاربر نهایی را از محصولات و خدمات مورد تقاضای آن‌ها افزایش داده است. کسب و کار‌هایی که هسته اصلی خدمات آن‌ها با مدیریت لجستیک و زنجیره تأمین گره خورده است، باید به این توقعات به طور دقیق گوش فرا داده و تمامی نیروی فنی و مدیریتی خود را برای رفع آن‌ها بکار گیرند. لذا، تکنولوژی‌های ناشی از ظهور انقلاب صنعتی چهارم نقشی اساسی در مدیریت زنجیره تأمین و هوشمندسازی این فرایند ایفا می‌کنند و کسب و کار‌های موفق، به خوبی می‌دانند که همراهی با فناوری‌های انقلاب صنعتی چهارم و زنجیره تأمین، تنها راه بقای تجارت آنهاست.

 

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا