از اینترنت اشیا در پزشکی چه استفاده‌هایی می‌شود؟

بازار اینترنت اشیا در پزشکی در سال 2022 به ارزش 158 میلیارد دلار رسیده که نشان می‌دهد تجهیزات حوزه اینترنت اشیا در زمینه پزشکی فروش زیادی را در سال گذشته داشته‌اند. پیشرفت‌های عمده در فناوری باعث شده تا نوآوری‌های زیادی در زمینه تجهیزات پزشکی اتفاق بیفتد و در نهایت منجر به تولید تعداد فزاینده‌ای از دستگاه‌های پزشکی شوند که با استفاده از اینترنت به یکدیگر متصل هستند. کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی به‌قدری زیاد است که امروزه یک نام منحصربه‌فرد که به‌اختصار IoMT نامیده می‌شود برای این نوع اینترنت اشیا در نظر گرفته شده است.

در صورت تمایل به داشتن اطلاعات بیشتری درباره کاربردهای اینترنت اشیا، مطالعه مقاله اینفورتک در این موضوع را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

اهمیت اینترنت اشیا در پزشکی

تجهیزات پزشکی که امروزه به طور گسترده‌ای از اینترنت اشیا استفاده می‌کنند می‌توانند داده‌های مختلف را تولید، جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل کنند. این داده‌ها از طریق انواع حسگرهای مختلف حوزه اینترنت اشیا جمع‌آوری می‌شود که تقریباً مهم‌ترین کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی به شمار می‌آید. جمع‌آوری این داده‌ها و بینش به‌دست‌آمده از آن‌ها در نهایت منجر به ایجاد زیرساختی می‌شود که می‌تواند دستگاه‌های مختلف پزشکی، نرم‌افزارهای موجود در این حوزه و سیستم‌های مختلف را یکپارچه کرده و خدمات باکیفیت‌تری را در حوزه پزشکی ارائه دهد.

به‌طورکلی می‌توان گفت که اینترنت اشیا در پزشکی موفق شده تا این علم را به میزان زیادی متحول کرده و مزایای بسیار زیادی را به همراه داشته باشد. از جمله مهم‌ترین تجهیزات و ابزارهای مرتبط با اینترنت اشیا که امروزه در حوزه پزشکی مورداستفاده قرار می‌گیرند، می‌توان به کیت‌های تست بارداری، ابزارهای هوشمند جراحی، مفاصل مصنوعی، اسکنرهای MRI و طیف گسترده‌ای از ابزارها و تکنولوژی‌های دیگر اشاره کرد که هریک دارای کاربردهای مخصوص به خود در پزشکی هستند.

مزایای IoT در پزشکی

بدون شک یکی از مهم‌ترین مزایای اینترنت اشیا در پزشکی این است که می‌تواند به میزان زیادی روی مدیریت داروهای تجویزشده برای بیمار اثرگذار بوده و از طرف دیگر، مدیریت داروها را در داروخانه‌ها نیز برعهده بگیرد. همین عامل نیز باعث می‌شود تا هیچ‌گاه کمبود دارویی در یک داروخانه احساس نشود. مزیت بسیار مهم دیگر اینترنت اشیا در حوزه پزشکی این است که می‌تواند به کاهش هزینه‌های کلی در این حوزه کمک کند که این کاهش هزینه‌ها نیز می‌تواند منجر به کاهش هزینه‌های بیماران و دریافت خدمات درمانی باکیفیت‌تر شود.

 

اینترنت اشیا در حوزه سلامت و درمان

تجربه بیمار در بیمارستان‌ها و محیط‌های درمانی یکی از مسائل بسیار مهم در حوزه سلامت و پزشکی به شمار می‌آید. یک کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی را می‌توان بهبود تجربه بیمار در این محیط‌ها دانست که باعث می‌شود تا به شکل بهتری به نیازهای بیماران رسیدگی شود. با استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا در بیمارستان‌ها (بیمارستان هوشمند)، پزشکان و کادر درمان می‌توانند به‌صورت از راه دور روی بیماران خود نظارت داشته باشند و وضعیت آن‌ها را بررسی کنند. به‌این‌ترتیب، هر زمان که مشکلی برای بیمار به وجود بیاید بلافاصله اخطاری برای کادر درمان ارسال خواهد شد.

چالش‌های پیاده سازی IoMT

از جمله مهم‌ترین چالش‌های اینترنت اشیا در پزشکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ازآنجایی‌که هیچ‌گونه استاندارد خاصی در زمینه IoT برای پزشکی وجود ندارد، معمولاً برای پیاده‌سازی مدل‌های عملیاتی مختلف نیاز به نوآوری و استفاده از روش‌های خلاقانه که مبتنی بر سیستم ریسک و پاداش هستند بسیار احساس می‌شود.
  • در این سیستم‌ها برای بهبود عملکرد سیستم معمولاً نیاز به اشتراک‌گذاری داده‌ها به میزان زیادی احساس می‌شود. همین امر نیز باعث می‌شود تا داده‌ها معمولاً در دسترس افراد زیادی قرار گرفته و ممکن است امنیت آن‌ها به خطر بیفتد.
  • با توجه ‌به این‌که بیشتر ابزارها و تجهیزات موجود در این حوزه همگی به اینترنت متصل هستند ممکن است امنیت اطلاعات و داده‌ها به خطر بیفتد که برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی حتماً باید از یک سیستم نرم‌افزاری قوی استفاده کرد.
  • مشکل و چالش بسیار جدی دیگری که در این حوزه وجود دارد مربوط به مقیاس‌پذیری ابزارها و تجهیزات استفاده شده است. برای گسترش سیستم‌های اینترنت اشیا در علم پزشکی مقیاس‌پذیری و سازگاری بالایی نیاز است که در حال حاضر چنین مقیاس‌پذیری در این تجهیزات وجود نداشته یا این‌که کمتر مشاهده می‌شود.

آیا می‌دانید در پزشکی؛ علاوه بر فناوری اینترنت اشیا (IoT)، تکنولوژی هوش مصنوعی نیز کاربردهای فراوانی دارد؟ برای آشنایی با کاربردهای هوش مصنوعی در پزشکی می‌توانید مقاله اینفورتک در این زمینه را مطالعه کنید.

قرص هوشمند چیست؟

بدون شک اگر بخواهیم یکی از مهم‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا در پزشکی (IoMT) را معرفی کنیم می‌توان به قرص‌های هوشمند اشاره کرد که امروزه علم پزشکی را به میزان زیادی متحول کرده‌اند. اگر بخواهیم تعریف دقیقی از این قرص‌ها را بیان کنیم می‌توان گفت که این قرص‌ها در واقع نوعی حسگرهای مخصوص هستند که به‌راحتی می‌توان آن را بلعید و زمانی که آن‌ها بلعیده شده و وارد بدن بیمار می‌شوند، می‌توانند اقدامات فیزیولوژیکی مختلفی را در بدن بیمار انجام دهند.

قرص هوشمند چیست

یکی از مهم‌ترین کاربردهایی که این قرص‌ها دارند این است که می‌توانند تایید کنند آیا بیمار داروهای تجویزشده را مصرف کرده یا خیر؟ از طرف دیگر می‌توانند اثرات مختلف دارو روی بدن بیمار را نیز اندازه‌گیری کرده و گزارش‌های دقیقی را نسبت به این موضوع ارائه دهند. امروزه این قرص‌ها دارای کاربردهای بسیار زیادی در علم پزشکی هستند و در بسیاری از بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی در سراسر دنیا و به‌خصوص در شهرهای بزرگ مورداستفاده قرار می‌گیرند. همین عامل نیز نشان‌دهنده اهمیت و کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی است.

در راستای آشنایی شما با صنعت نسل 4 و تکنولوژی‌های آن، اینفورتک دوره‌ای در این حوزه برگزار می‌کند. در صورت تمایل، با کلیک بر روی لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

آموزش صنعت نسل چهار

سلامت هوشمند

سلامت هوشمند در واقع راهی بسیار مناسب برای اتصال به ابزارهایی است که برای مدیریت سلامت و تندرستی بدن انسان‌ها طراحی شده‌اند و تقریباً هر شخصی در دنیا به آن‌ها نیاز دارد. دسترسی نامحدود به مجموعه‌ای از سرویس‌های مختلف می‌تواند به افراد کمک کند تا سلامت بدنی و جسمی خود را به میزان زیادی ارتقا دهند. ابزارها و نرم‌افزارهایی که در حوزه سلامت هوشمند طراحی و تولید می‌شوند، معمولاً دارای سرویس‌های 24 ساعته‌ هستند که در طول شبانه‌روز خدمات مختلفی را به افراد ارائه داده و سلامت آن‌ها را بررسی می‌کنند.

به‌طورکلی سلامت هوشمند یکی از مهم‌ترین اجزا و کاربردهای اینترنت اشیا در پزشکی به شمار می‌آید که در دنیای مدرن از محبوبیت بالایی برخوردار است. باید به این موضوع توجه کرد که سلامت هوشمند معمولاً دارای روند چندان پیچیده‌ای نیست. تنها کاری که باید انجام داد این است که از طریق حسگرهای مختلف داده‌های موردنیاز را در اختیار نرم‌افزارهایی که در این زمینه طراحی شده‌اند قرار داد. این نرم‌افزارها در نهایت داده‌ها را ارزیابی کرده و بینش کلی را از آن‌ها ارائه می‌دهند.

پرسش و پاسخ

آینده اینترنت اشیا در پزشکی به چه شکل خواهد بود؟
با وجود این‌که چالش‌های گسترده‌ای از جمله پیچیدگی‌، عدم وجود استاندارد مشخص و هزینه‌های بالا در این مسیر وجود دارد؛ پیش‌بینی می‌شود که در آینده‌ای نزدیک میلیون‌ها دستگاه پزشکی متصل به اینترنت در دنیا وجود داشته باشد که با یکدیگر تبادل اطلاعات انجام می‌دهند.

ابزارهای حوزه اینترنت اشیا در پزشکی شامل چه مواردی هستند؟
ابزارهای نظارت از راه دور روی بیمار، ابزارهای نظارت روی ضربات قلب، ابزارهای نظارت بر بهداشت، تجهیزات نظارت بر افسردگی و خلق‌وخو، تجهیزات نظارت بر اختلال پارکینسون و …

 

خلاصه مطلب

کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی به‌قدری گسترده است که امروزه به یک بازار بسیار بزرگ در دنیا تبدیل شده است. امروزه بسیاری از بیمارستان‌ها و مراکز درمانی از ابزارها و تجهیزات هوشمند برای ارائه خدمات بهتر و باکیفیت‌ به بیماران استفاده می‌کنند. اینترنت اشیا در پزشکی می‌تواند به کاهش هزینه‌ها کمک کرده، تجربه بیمار را ارتقا داده و از طرفی نظارت دقیق‌تری را روی وضعیت بیمار داشته باشد که به میزان زیادی روی سلامت بیمار اثرگذار خواهد بود.

 

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا