اینترنت اشیا در حوزه سلامت چه کاربردهایی دارد؟

مقاله اینترنت اشیا در حوزه سلامت

حوزه سلامت را می‌توان یکی از مهم‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا دانست که در سال‌های اخیر توجهات زیادی را به خود معطوف کرده است. تا قبل از این، تکنولوژی تعامل بیماران با پزشکان و کادر درمانی به ملاقات‌ حضوری و ارتباط تلفنی یا متنی محدود می‌شد. ولی امروزه با توجه ‌به گسترش تکنولوژی‌های حوزه اینترنت اشیا شاهد پیشرفت‌های زیادی در این زمینه بوده‌ایم. اینترنت اشیا در حوزه سلامت دارای مزایا و کاربردهای زیادی است که آشنایی با آن‌ها می‌تواند برای هرکسی مفید و سودمند باشد.

سلامت هوشمند

به‌طورکلی سلامت هوشمند را می‌توان شکل جدیدی از مراقبت‌های بهداشتی دانست که می‌تواند تأثیر زیادی روی زندگی روزمره افراد داشته باشد. سیستم مراقبت‌های بهداشتی امروزی دارای مزایای بسیار زیادی است؛ ولی زمانی که آن را با تکنولوژی‌های مختلف از جمله اینترنت اشیا ترکیب می‌کنیم به نتایج فوق‌العاده‌ای در این زمینه دست پیدا خواهیم کرد. به‌طورکلی اینترنت اشیا در حوزه سلامت می‌تواند روند مراقبت‌های بهداشتی از بیماران را تحت تأثیر خود قرار داده و ابزارهای تشخیصی بهتری را نیز در اختیار پزشکان و کادر درمان قرار دهد.

یکی از مفاهیم بسیار مهمی که در سلامت هوشمند مطرح می‌شود مسئله نظارت داشتن بر روی شرایط بیمار و افرادی است که از بیمارستان یا مراکز درمانی مرخص شده‌اند. داشتن نظارت روزانه و مرتب روی این افراد باعث می‌شود تا در صورت بروز هرگونه مشکلی برای آن‌ها به‌سرعت اطلاعات برای پزشکان و کادر درمان ارسال شده و شرایط آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

فناوری سلامت هوشمند

اهمیت حسگرهای IoT در حوزه سلامت و مراقبت‌های بهداشتی

امروزه حسگرهایی که مبتنی بر اینترنت اشیا بوده و بر این ‌اساس کار می‌کنند به‌صورت کاملاً قابل تنظیم طراحی می‌شوند و همین عامل نیز باعث می‌شود تا IoT در حوزه سلامت دارای کاربردهای بسیار زیادی باشد. از جمله مهم‌ترین کاربردهای این حسگرها در حوزه سلامت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سمعک‌های مخصوص که می‌توانند اطلاعات صوتی را دریافت کرده و آن را در اختیار شخص قرار دهند.
  • حسگرهایی که برای تشخیص سقوط مورداستفاده قرار می‌گیرند.
  • حسگرهای مخصوص تشخیص سلامت مواد غذایی
  • حسگرهای مخصوص نظارت بر بیماران که شرایط سلامت مزمن، فعالیت‌ها، موارد حیاتی و … را بررسی کرده و گزارش می‌دهند.

انواع سنسور و حسگر در اینترنت اشیا

  • حسگرهای مخصوص نظارت بر شرایط ایمنی بدن افراد
  • حسگرهای مخصوصی که برای ردیابی کارکنان، بیماران و سایر اشخاص مورداستفاده قرار می‌گیرند.

به‌طورکلی باید بدانید که حسگرها اولین تجهیزات اینترنت اشیا هستند که امروزه باعث پیشرفت در حوزه سلامت شده‌اند. آن‌ها دارای انواع مختلفی هستند که می‌توانند داده‌ها و اطلاعات حیاتی را دریافت کرده و آن‌ها را از طریق روش‌های مختلف در اختیار سایر تجهیزات اینترنت اشیا قرار دهند.

کاربردهای اینترنت اشیا در حوزه سلامت

از جمله مهم‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا در حوزه سلامت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نظارت از راه دور روی بیماران که باعث صرفه‌جویی در زمان و انرژی شده و می‌تواند به میزان زیادی روی عملکرد هرچه بهتر کادر درمان و پزشکان مؤثر واقع شود.
  • نظارت روی بیماران دیابتی و مصرف میزان گلوکز در بدن آن‌ها که این کار با استفاده از حسگرهای مخصوص و تکنولوژی هوش مصنوعی قابل انجام خواهد بود.
  • نظارت و کنترل روی ضربان قلب که هم برای ورزشکاران می‌تواند مفید واقع شود و هم برای افراد عادی که با مشکلات قلبی مواجه هستند بدون شک مفید و کاربردی خواهد بود.
  • امروزه تجهیزات اینترنت اشیا را می‌توان برای نظارت بر بهداشت دست نیز مورداستفاده قرارداد. این تجهیزات دارای کاربردهای زیادی در محیط‌های بیمارستانی هستند و در اتاق عمل نیز به طور گسترده‌ای استفاده می‌شوند. (آشنایی با بیمارستان هوشمند)

کاربردهای اینترنت اشیا در حوزه سلامت

  • نظارت بر افسردگی از دیگر کاربردهای سنسورهایی است که امروزه در زمینه IoT وجود دارند. این سنسورها می‌توانند با بررسی خلق‌وخوی بیمار میزان افسردگی او را موردبررسی قرار دهند.
  • از طرف دیگر اینترنت اشیا می‌تواند در تشخیص اختلال پارکینسون نیز مورداستفاده قرار گیرد. این اختلال در مراکز مراقبت‌های بهداشتی از اهمیت زیادی برخوردار است که سنسورهای اینترنت اشیا می‌توانند در این زمینه بسیار کاربردی باشند.

در راستای آشنایی شما با صنعت نسل چهار و تکنولوژی‌های آن، اینفورتک دوره‌ای در این حوزه برگزار می‌کند. در صورت تمایل، با کلیک بر روی لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

دوره آموزش صنعت نسل 4

مزایای استفاده از اینترنت اشیا در حوزه سلامت

  • کاهش هزینه‌ها: اینترنت اشیا می‌تواند نظارت بر بیماران به‌صورت بلادرنگ را فراهم کند. همین عامل نیز باعث می‌شود تا نیازی به مراجعه حضوری پزشکان و کادر درمان بر سر بیماران وجود نداشته باشد. به‌این‌ترتیب با استفاده از اینترنت اشیا در حوزه سلامت می‌تواند به میزان زیادی هزینه‌های مربوط به نیروی انسانی را کاهش داد.
  • اتخاذ تصمیم آگاهانه: تکنولوژی اینترنت اشیا پزشکان را قادر می‌سازد تا تصمیمات آگاهانه‌تری را از طریق اطلاعات دریافت‌شده از سنسورها بگیرند و در نتیجه شفافیت بیشتری در تصمیم‌گیری‌های خود داشته باشند.

چالش های اینترنت اشیا در حوزه سلامت

  • تشخیص سریع‌تر بیماری: نظارت مستمر بر بیماران باعث می‌شود تا بروز هرگونه مشکلی برای آن‌ها با سرعت بالاتری تشخیص داده شود و پزشکان بتوانند در هنگام بروز علائم اولیه، بیماری را تشخیص دهند.
  • مدیریت داروها و تجهیزات از دیگر مزایای بسیار مهم اینترنت اشیا در سلامت هوشمند به شمار می‌آید که باعث دارورسانی به‌موقع و البته کاهش هزینه‌های کلی مراکز درمانی نیز می‌شود.

پیشنهاد مطالعه: کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی

پرسش و پاسخ

آیا شما هم سؤالاتی در خصوص استفاده از IoT در حوزه سلامت دارید؟ در این بخش به برخی از رایج‌ترین این سؤالات پاسخ خواهیم داد.

چالش‌های موجود در استفاده از اینترنت اشیا در حوزه سلامت چیست؟

از جمله این چالش‌ها می‌توان به حجم بالای داده‌های تولیدشده، حملات اینترنتی که به شبکه‌های اینترنت اشیا صورت می‌گیرد، هزینه بالای پیاده‌سازی، خرید و نصب تجهیزات اینترنت اشیا و … اشاره کرد.

آیا اینترنت اشیا در حوزه سلامت آینده این حوزه را می‌سازد؟

بله اینترنت اشیا می‌تواند صنعت مراقبت‌های پزشکی و بهداشتی را به میزان زیادی تحت تأثیر خود قرار دهد و به عبارتی می‌توان آن را آینده این صنعت دانست.

 

خلاصه مطلب

اینترنت اشیا در حوزه سلامت دارای کاربردهای گسترده‌‌ای است. حسگرهای این تکنولوژی می‌توانند موارد متعددی را در سلامت و مراقبت‌های بهداشتی بررسی کرده و گزارش‌های لازم را ارائه دهند. استفاده از IoT در سلامت هوشمند دارای مزایای متعددی از جمله کاهش هزینه‌ها، پیشگیری از بیماری‌ها، بهبود عملکرد پزشکان و … خواهد بود.

 

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا